nedelja 4. maj 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Nema ucene Kosovo za EU!

Boris Tadić na samitu šefova država centralne i jugoistočne Evrope poručio

Nema ucene Kosovo za EU!

Niko ne može ucenjivati Srbiju stavom prema Kosovu kada je u pitanju njena integracija u EU. Srbija to neće prihvatiti, ja kao predsednik Srbije to nikada neću prihvatiti.Uveren sam da je naša zemlja sposobna da postane zvaničan kandidat za članstvo do kraja ove godine

OHRID - Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je juče da se Srbija nikada neće odreći svog integriteta i suvereniteta, kao što se ne odriče ni ulaska u EU i naglasio da Unmik ne sme preneti nijednu svoju nadležnost na Euleks, kao i da mora sprečiti primenu Ahtisarijevog plana. Takođe, istakao je Tadić i da Srbiju niko ne može ucenjivati stavom prema Kosovu na njenom putu evropskih integracija, kao i da će Srbija postati kandidat za članstvo u EU do kraja 2008, javljaju agencije.

- Srbija ima i pravo i obavezu da na miran način brani vlastiti integritet i identitet i istovremeno puno pravo da osigura svoju evropsku budućnost. To su dva strateška i legitimna državna cilja, apsolutno neodvojiva jedan od drugog - rekao je Tadić na 15. samitu šefova država centralne i jugoistočne Evrope u Ohridu, gde prisustvuje 18 predsednika zemalja.

A posle odvojenih bilateralnih susreta sa predsednicima Crne Gore i Češke, Filipom Vujanovićem i Vaclavom Klausom, Tadić je naglasio da zvanični Beograd ne pristaje ni na kakve ucene.

- Mi ne želimo da učestvujemo u međunarodnom procesu koji ugrožava mir u svetu i destabilizuje svet. I još jednom potvrđujem da niko ne može ucenjivati Srbiju stavom prema Kosovu kada je u pitanju njena integracija u EU. Srbija to neće prihvatiti, ja kao predsednik Srbije to nikada neću prihvatiti - rekao je Tadić.

Obraćajući se učesnicima samita, Tadić je podsetio da je naša zemlja potpisala SSP sa EU kao veoma važan korak ka punopravnom članstvu Srbije u EU.

- EU je najveći mirovni projekat u istoriji čovečanstva. EU štiti identitet pojedinačnih naroda, a istovremeno obezbeđuje ekonomski prosperitet za sve građane. To su tri razloga zbog čega ostajemo privrženi evropskom putu Srbije koji nema alternativu. Uveren sam da je Srbija sposobna da postane zvanični kandidat za članstvo do kraja ove godine, kao i da će do tada ispuniti sve uslove kako bi njeni građani slobodno, bez viza, putovali u zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma - objasnio je predsednik Srbije i poručio da niko ne treba da sumnja u to da će Srbija ispuniti sve obaveze prema Haškom sudu.

On je, takođe, ponovio da SSP kroz član 135 poštuje Rezoluciju 1244 SB UN i ne prejudicira konačan status Kosova, koji, kako je naglasio, jedino mogu utvrditi UN. Upozorio je i da Unmik ne sme da prenese nijednu svoju nadležnost na misiju EU.

SLOVAČKA NE DA UCENJIVANJE

- Slovačka se protivi uslovljavanju evropskih integracija Srbije stavom prema Kosovu - izjavio je slovački predsednik Ivan Gašparovič i upozorio da su takve ideje kontraproduktivne i dodao da lično veruje da je približavanje Srbije Evropskoj uniji pozitivno i da bi Beograd trebalo da se usredsredi na ispunjavanje kriterijuma za članstvo.

- Unmik ne sme da prenese nijednu svoju nadležnost na Euleks sve dok slanje EU misije ne odobri SB UN. Isto tako, Unmik ne sme da dozvoli primenu nijedne odredbe Ahtisarijevog plana na Kosovu i Metohiji, jer taj plan nije usvojen u SB UN, a odbačen je od strane Srbije i kosovskih Srba - rekao je Tadić i još jednom naglasio da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, jer taj akt smatra nelegalnim, a protivpravno priznanje od strane pojedinih zemalja povredom svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Dva meseca nakon nelegalnog proglašenja nezavisnosti Kosova od strane privremenih organa vlasti na Kosmetu, istakao je predsednik Srbije, jasno je da ovaj potez nije doneo ništa pozitivno.

- Naprotiv, negativno je uticao na političke prilike u Srbiji, destabilizovao delove Kosmeta sa većinskim srpskim stanovništvom, narušio proces saradnje i pomirenja na celom Balkanu i postao presedan koji secesionističke oblasti širom sveta već koriste za ostvarivanje svojih ciljeva - naglasio je Tadić i ponovio da će Srbija političkim i diplomatskim sredstvima nastaviti borbu za svoje interese i za poštovanje međunarodnog prava, kao i saradnju sa Unmikom i Kforom.

Komentari

Ja bih Tadica upitao sledece pitanje: "Kako objasnjavas da i pored tvojih predizbornih proklamacija da nikad neces priznati Kosovu..., da te Solana, Ren & Co. smatraju pro-EU-NATO, a recimo Kostunicu smatraju da je protiv nacina zivota u Evropi, da je autokrata, sto bi rekli - diktator?" Uzmi u obzir da tvoji prijatelji svaki dan ti kazu da vode ozbiljne drzave i da oni NIKAD nece vratiti Kosovo Srbiji. Dakle pitanje je - zasto oni koji otimaju Kosovo tebe smatraju za prijatelja, Kostunicu neprijatelja? Da li je to zato sto Kostunica ne veruje u VLADAVINU ZAKONA, a ti verujesh? Ili zato sto Kostunica mrzi zivot, kakav se zivi u Evropi, a ti volis? Ili je odgovor da Kostunica voli IZOLACIJU SRBIJE, a ti ne volish?
.
.
Mislim da slepac moze da vidi o chemu se ovde radi. Radi se o tome da ti dajesh zmigavac da ces da skrenes u levo, da bi udovoljio levim birachima a skreces u desno, da bi udovoljio desnim birachima, Solani i Renu. Ocigledno se radi o DVOLICHNOSTI, o jednoj vrsti razgovora koje vodis u javnosti i i sasvim drugoj vrsti razgovora, koje vodish u BRISLU. Jer, kako onda mozes da objasnish da si morao da bezish u Rumuniju, kad se od tebe ochekivalo da odrzish govor na mitingu (U ORGANIZACIJI VLADE) protestujuci stvaranje baza-drzavice na teritoriji Srbije?
.
.
Ti si jedini Predsednik na svetu, izabran na istinski demokratski nachin, koji je proklamovao da neka strana sila (EU) NEMA ALTERNATIVU. A pogotovo, ako se zna da je ta NEZAMENLJIVA strana sila ne tako davno tri meseca je razarala tvoju zemlju. U svakoj normalnoj-istinski slobodnoj zemlji na svetu Solani, Klintonu, Olbrajt, i Blair-u, kao direktnim izvrsiocima razaranja drzave, zakonom bi bio zabranjen ulazak u tu zemlju, dok su zivi. To ne znaci da ne treba saradjivati sa svim NATO zemljama i okretati novi list, pridruzivati im se, ali to znachi, ako nema suda da sudi NATO ratnim zlocincima (ako nismo moroni da advokatiramo tezu da NATO VOJNICI-LIDERI MORA DA BUDU IMUNI - DA NISU U STANJU, da vrshe ratne zlochine, da ubiju-dignu u vazduh odjedanput 100-200 ljudi, uglavnom civila, da potruju zemlju za sva vremena hemijskim otrovom... ), onda makar oni ne bi smeli da imaju luksuz da se shetaju po zemlji koju su razarali, gde su ukidali vodu i struju 2-milionskom Beogradu, preteci da vas sve podave ko' misheve.
.
.
Tu igru si mogao da igras do skora, dok Zapad nije ozvanicio svoju baza-drzavu. Sad su te ostavili na CEDILU, na CHISTINU, tako da sad mozes da pobedis sa Chedom, Chankom i Dinkicem jedino u predizbornim "anketama", koje pishe Stratedzik Marketing.

I te kako da Evropska Unija, kad tad, pretiti i naravno naredjivati da Srbija mora priznati Kosovo, jel ako Tadic misli da ce EU da ponisti svoju odluku od priznanje jedne teroristicke islamisticke drzave, onda se vara. A takvi politicari, toliko su naivni i senilni, da ih treba skloniti sto pre sa politicke scene, jel sa njima zemlja ide u propast.