nedelja 4. maj 2008.
RSS
• Slobodno vreme •
Početna > Slobodno vreme > Kreator za najlepši osmeh

INTERVJU : Dr Miljana Petrović-Punoševac, specijalista preventive dečje stomatologije

Kreator za najlepši osmeh

Naša kampanja traje praktično čitave godine, kako u gradskim tako i u seoskim školama. Podučavamo i mame trudnice kako da se pravilno hrane kako bi im deca imala zdrave zube

Kada stariji odlaze kod zubara, idu nevoljno i namršteni, a deca sa plačom. Međutim, najmlađi pacijenti u ordinaciju doktorke Miljane Petrović-Punoševac u niškom Domu zdravlja ulaze „bez straha“ i sa osmehom. Jer, „teta Miljana“ ume sa decom! Naročito je važan prvi susret sa zubarskom stolicom i burgijicom, kao i puna saradnja s roditeljima koji moraju da se navikavaju da svoje mezimce vode i preventivno kod stomatologa, a ne samo kada ih zaboli koji zubić. Dr Miljani inače već godinama značajno pomaže medicinska sestra Aleksandra Nikolić i slobodno se može reći da su njih dve „savršen tim“. Doktorka Miljana je diplomirala i magistrirala stomatologiju u Nišu 1981. godine, a doktorirala u Beogradu. Od početka svog radnog veka radi u Domu zdravlja i s mnogo entuzijazma predvodi i veliku misiju preventivne zaštite zuba od najmlađih u predškolskim ustanovama do osnovaca i srednjoškolaca. Koordinator je akcija „Nedelja zdravlja usta i zuba“ za Nišavski i Toplički okrug, a koja će početkom maja biti organizovana dvadeset i četvrtu godinu zaredom.

SLAVA ZUBARA

Naša sagovornica je inicijator obeležavanja Svetog Antipe kao zubarske slave. Ona je uz blagoslov vladike Irineja i oca Raše prvi put obeležena 7. jula 2006. godine u Svetinikolskoj crkvi u Nišu, a postoji i inicijativa da Sveti Antipa postane tradicionalna krsna slava stomatologa Srbije.

- Kao „tragovi“ te akcije su i dve lepe knjige najboljih dečjih likovnih i literarnih radova o zdravlju usta i zuba. Jedna iz 2002. godine pod nazivom „Osmehnite se“ i druga iz 2006. godine pod naslovom „Blistav osmeh u mladosti, zdravi zubi u starosti“. Sve ove naše „nedelje“ su do sada okupile preko 65.000 dece i mladih do 18 godina. Naša kampanja traje praktično čitave godine, kako u gradskim tako i u seoskim školama. Podučavamo i mame trudnice kako da se pravilno hrane kako bi im deca imala zdrave zube - kaže dr Miljana.

Govoreći o „mogućim“ i „nemogućim“ zabludama oko zuba, ona prvo naglašava da su lepi i zdravi zubi ukras osmeha ne samo dece i žena, nego i muškaraca u svim dobima života.

- Zabluda mnogih je da su samo apsolutno beli zubi i zdravi zubi. Mnogo otporniji i zdraviji su zubi koji imaju prirodnu, pomalo žućkastu boju. Isto tako, roditelji smatraju da deci ne treba popravljati mlečne zubiće jer će nići novi, a upravo zbog toga treba da znaju da je karijes bakterijska bolest koja je zarazna i koja se može preneti i na novoiznikle zube. Istovremeno, pored higijene jako je bitna i zdrava ishrana - upozorava dr Miljana.

Ona kaže da će finale ovogodišnje Nedelje zdravlja usta i zuba biti od 12. do 17. maja. Tada će na pešačkim stazama drevne Tvrđave mališani crtati crteže na ovu temu, a na završnoj priredbi takođe u Tvrđavi biće dodeljene tradicionalne nagrade najboljim autorima likovnih i literarnih radova. Dr Miljana Petrović-Punoševac ističe da je u svojoj misiji preventivne borbe za zdravlje usta i zuba, zajedno sa kolegama koji joj pomažu, nailazila na puno razumevanje direktora škola, predsednika opština, Školske uprave u Nišu, Dečje predškolske ustanove „Pčelica“ i Kluba Vojske Srbije, kao i farmaceutskih firmi „Galenika“, „Hemofarm“ i „Velefarm“. Odelenje preventivne dečje zaštite u niškom Domu zdravlja ima veliku i preciznu kartoteku o svim pacijentima. Sve značajnija je i saradnja sa specijalistima „ortodontima“ koji radi ispravljanja deformiteta deci preporučuju nošenje proteza.

Ključne reči: