nedelja 4. maj 2008.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Hronika - ukratko...

Hronika - ukratko...

Ubio čoveka kocem

 BELA PALANKA - Venko Veličković (50) iz zabitog sela Kosmovac, na Suvoj planini, ubijen je posle žučne rasprave sa suseljaninom Vlastimirom Stojkovićem (70). Prema priči očevidaca, zločin se dogodio 29. aprila u samom centru sela, kada su se Veličković i Stojković posvađali, pošto su dugo godina živeli u razmiricama zbog Vlastimirove žene. Ona ga je pre nekoliko godina napustila da bi počela da živi sa ubijenim Veličkovićem, da bi se posle nekog vremena ponovo vratila mužu. Meštani kažu da je, kada su se posvađali, Veličković na Stojkovića nasrnuo najpre kamenicama i gađao ga nožem, da bi ga Stojković udario kocem u slepoočnicu, od čega je ovaj preminuo na licu mesta.
Inače, za ubijenog Veličkovića meštani navode da je bio neoženjen i da je bio preke naravi, da je sa mnogima u selu bio u svađi, čak i da im je pretio ubistvom, zbog čega su ga svi seljani izbegavali. Belopalanačka policija juče nije htela da saopšti više detalja u vezi sa ovim događajem, niti je novinarima bio dostupan portparol pirotske Policijske uprave na koje su upućivali policajci u Beloj Palanci.

M. Coha (Sina)

Ukradenim „kadetima“ išao u pljačke

 BEOGRAD - Dragoljub M. (29) iz Stepojevca uhapšen je zbog osnovane sumnje da je počinio razbojništva i teške krađe, kao i da se neovlašćeno koristio tuđim vozilom i da je napao službeno lice u vršenju službene dužnosti. Krivična dela je činio od januara ove godine, na teritoriji Beograda, Lazarevca, Stare Pazove i Nove Pazove, tako što je krao automobile, uglavnom „opel kadete“ kojima se odvozio do trafika i apoteka, gde je uz pretnju oružjem od radnika uzimao novac i veće količine cigareta. I u teške krađe je, takođe, išao kradenim vozilom, noću, obijajući zatim trafike.
Prilikom hapšenja zatečen je u „kadetu“ na Paliluli, kojeg je istog dana ukrao na teritoriji Savskog venca, i tada je bežeći ispalio dva hica u pravcu policajac, ali ih nije pogodio. Za Dragoljubom M. je raspisano više potraga i on je predat nadležnom sudu.

Pošto se sumnja da oštećenih ima više nego što je dosadašnjim radom utvrđeno, mole se građani koji osumnjičenog prepoznaju sa fotografije da se jave PU za grad Beograd, PS Čukarica na telefon 011/30-03-004.

 N. H.

Policajac van životne opasnosti

 BEOGRAD - Zdravstveno stanje policajca Aleksandra Otaševića (26), koga je u trenutku dok je obavljao dužnost na Starom obrenovačkom putu „mercedesom 190“ pokosio Milorad Stevanović (20) iz Umke, stabilno je i on je van životne opasnosti. „Naknadnim pregledom je utvrđeno da pacijent nema povrede grudnog koša i abdomena. On je i dalje priključen na aparate za veštačko disanje, pod medikamentima je i van životne je opasnosti“, rekao je juče Tanjugu dr Dušan Spasić, šef hirurške ekipe Urgentnog centra.
Otašević je prekjuče u neposrednoj blizini restorana „Lovačka priča“ na Starom obrenovačkom putu pokušao da zaustavi vozilo Stevanovića, a ovaj ga je praktično pokosio. Otašević je dopremljen u UC u besvesnom stanju i s teškim povredama opasnim po život. Prvim pregledom je utvrđeno da je zadobio višestruka nagnječenja mozga s prisustvom vazduha u lobanji, što je posledica, kako je rekao dr Spasić, preloma svih kostiju čela i lica, kao i da ima prelom leve butne kosti i desne potkolenice. Stevanoviću je određeno policijsko zadržavanje.

Upucao komšiju

 SOKOBANJA - Protiv Miluna J. (47) iz Sokobanje podneta je krivična prijava zbog sumnje da je izazvao opštu opasnost. On je u dvorištu porodične kuće u Sokobanji teško povredio svog komšiju Dušana R. hicem iz ručno izrađenog pištolja za rovce, koji je bio napunjen barutom i opalio kada je Milun J. nehotice aktivirao mehanizam. Dušan R. je zadobio teške povrede na desnoj strani glave, po čelu i uvetu.

S. M. (Sina)

Mukovići negiraju narudžbu kokaina

 BIJELO POLJE - Ne znamo otkud kokain u smrznutom voću koje smo legalno naručili u Ekvadoru. Nemamo ništa sa organizacijom i švercom 15 kilograma te droge, tvrdili su pred istražnim sudijom Višeg suda Atifom Adrovićem u Bijelom Polju Esad (42) i Ramiz B. Muković (49) iz Rožaja, kojima je zatim određen pritvor do mesec dana. Policijskom prijavom obuhvaćen je i jedan nemački državljanin, za kojeg se veruje da je s Mukovićima organizovao krijumčarsku mrežu. Mukovići su preko svoje firme „Esko kompani“ iz Ekvadora naručili 20 tona smrznute pulpe manga, višnje i kokosa, a policija ih sumnjiči da im je to bio samo paravan za šverc droge. Policija veruje da je kokain, vredan oko 700.000 evra, dopremljen iz Ekvadora, trebalo iz Crne Gore da, švercerskim kanalima, bude prebačen dalje u zemlje zapadne Evrope.    n n. h.

Rađen izručen Hrvatskoj

 ZADAR - Županijsko državno tužilaštvo u Zadru ponovo je otvorilo istragu protiv benkovačkog Srbina Ernesta Rađena (49), koga su grčke pravosudne vlasti izručile Hrvatskoj zbog ratnog zločina nad civilima 1991. godine, javila je Beta. Rađen je u Hrvatskoj osumnjičen za učestvovanje u ratnom zločinu protiv civila u selima Škabrnja i Nadin pored Zadra, a iz Grčke je, s još jednim osumnjičenim, Dušanom Maslovarom, izručen u sredu. Županijski državni tužilac Ivan Galović Hini je potvrdio da je istraga protiv Rađena otvorena pre nekoliko godina, a zatim se čekalo njegovo izručenje.

Prijave protiv čelnika „Jugova“

 SMEDEREVO - Opštinskom javnom tužilaštvu u Smederevu policija je podnela krivične prijave protiv tri člana Upravnog odbora Akcionarskog društva „Jugovo“ iz Smedereva, zbog sumnje da su oštetili poverioce. Prijave su podnete protiv D. J. iz Vrbovca i Smederevaca S. B, G. J. i Z. Đ, koji je, ujedno, i direktor „Jugova“. Osumnjičeni su 14. maja 2007. godine, na sednici UO, doneli odluku kojom su ovlastili direktora preduzeća da novac dobijen prodajom stambeno-poslovnog objekta u Ulici Miloja Đaka u Smederevu, inače vlasništvo „Jugova“, utroši za finansiranje tekućih potreba. Ovakvu odluku oni su doneli iako je Skupština akcionara „Jugova“, na svojoj sednici održanoj 20. aprila prošle godine, donela odluku da se novac od ove prodaje iskoristi za namirenje poverilaca. Time su osumnjičeni oštetili poverioce, među kojima su preduzeća iz Velike Plane „Gradnja promet“ i „Siks“ DOO, kao i bivši radnici „Jugova“, za iznos od 12 miliona dinara, za koliko je prodat pomenuti stambeno-poslovni objekat.

D. N. (Sina)