nedelja 4. maj 2008.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Društvo - ukratko..

Društvo - ukratko..

Potpisani ugovori za zapošljavanje 523 mladih

 BEOGRAD - Ministar finansija Mirko Cvetković i državna sekretarka Ministarstva rada i socijalne politike Snežana Lakićević-Stojačić potpisali su juče ugovore sa 523 mladih ljudi koji će raditi na ažuriranju matične evidencije fonda PIO i Poreske uprave, prenosi Beta.
Cvetković je tom prilikom najavio da će u narednom periodu biti formiran Centralni registar, u kome će se nalaziti svi podaci o fizičkim i pravnim licima odnosno podaci prikupljeni iz matičnih evidencija Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i Poreske uprave.

Izbeglicama uručeni ključevi od 35 stanova

 VALJEVO - Predstavnici opštine Valjevo uručili su juče ključeve 35 stanova izbeglim i raseljenim osobama iz BiH, Hrvatske, Kosova i Metohije i socijalno ugroženim osobama iz Valjeva, javlja Tanjug.

Stanovi se nalaze u naselju Sreten Dudić i Novom naselju u Valjevu, a izgrađeni su iz sredstava HABITAT-a po Sirpa programu. Za stanove, čija je izgradnja trajala duže od dve godine, utrošeno je 700.000 evra koje je u vidu donacije obezbedila vlada Italije. Stanovi izbeglicama dodeljeni su na osnovu programa i potrebne dokumentacije, a oni će mesečno za zakupljene stanove plaćati 1,20 evra po metru kvadratnom i stanovi su im dati na tri godine. Ugovor se kasnije može i produžiti.

Dodeljeno prvih  204 novih pasoša

 BEOGRAD- U Domu narodne Skupštine Srbije sinoć je dodeljeno prvih 204 novih pasoša najzaslužnijim građanima Srbije. Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić dobitnicima tih pasoša, koje je nazvao ambasadorima srpskih vrednosti, poželeo je da ih što više koriste i da ih u svetu „promovišu uzdignute glave“. On je kazao da je u tom dokumentu upisana evropska budućnost Srbije i ističući da je pasoš ispisan i ćirilicom kazao da će „Srbija u Evropu ući sa ćirilicom, identitetom Srbije i Kosovom“.

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić poželo im je da se ponose prilikom putovanja u svet i pokažu da dolaze iz evropske Srbije. Posle dodele pasoša, u atrijumu Doma narodne skupštine otvorena je izložba „Putne isprave u Srbiji u 19. i 20. veku“. Izložba će trajati do 9. maja, svakog radnog dana od 9.00 do 15.00 sati.
Projekat Novi srpski pasoš - Novo lice Srbije realizovao je kabinet potpredsednika Vlade Srbije. Na konkurs za dobitnike prva 204 pasoša prijavilo se 2.103 kandidata. Kriterijumi kojima se žiri vodio prilikom odlučivanja o nosiocima prva tih pasoša bili su ljudska izuzetnost, profesionalna i učenička izuzetnost i afirmacija Srbije u inostranstvu.
Na koricama pasoša, koje su crvene boje, nalazi se ime i grb Republike Srbije, natpis pasoš napisan ćirilicom u zlatnoj boji i oznaka da je pasoš biometrijski. Na unutrašnjoj strani korica je natpis Srbija naizmenično ćirilično i latinično, koji će biti vidljivi samo na UV svetlu.

 Beta