nedelja 4. maj 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Demarkacija problem sa Makedonijom od 2001.

Demarkacija problem sa Makedonijom od 2001.

BEOGRAD - Problem demarkacije granice između Makedonije i Srbije u delu prema Kosmetu, o kojem je predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao sa svojim makedonskim kolegom Brankom Crvenkovskim na marginama samita u Ohridu, datira još od 2001, kada je komisijama iz Skoplja i Beograda bio onemogućen pristup tom delu granične linije.

Srbija i Makedonija potpisale su 2001. međunarodno verifikovan Sporazum o razgraničenju, ali je na osnovu toga dosad završena terenska demarkacija granične linije samo na potezu od tromeđne tačke sa Bugarskom na istoku do administrativne linije sa Kosmetom.

Bivši predsednik privremene vlade u Prištini Agim Čeku osporio je 2006. validnost Sporazuma, ističući da po njemu „Kosovo ostaje bez 1.800 hektara obradive zemlje“. A Priština je 27. marta ove godine saopštila da je formirala Komisiju za demarkaciju granične linije sa Makedonijom, koja ima nameru da ovo pitanje reši „polazeći od rešenja koja su ponuđena u predlogu Martija Ahtisarija“.

Makedonski šef diplomatije Antonio Milošoski izjavio je 31. marta da su pripreme za obeležavanje granice sa Kosovom u finalnoj fazi, kao i da je formiranje zajedničke komisije je u završnoj fazi. Zvanični Beograd odmah je reagovao i MIP-u Makedonije uručena je protestna nota u kojoj se ističe da je Skoplje „učinilo akt suprotan međunarodnim normama i odredbama bilateralnog Ugovora o protezanju i opisu državne granice iz 2001. time što se odlučilo da započne demarkaciju granične linije sa predstavnicima Prištine, koji nemaju legitimitet i nisu ovlašćeni za ovakve aktivnosti“. Makedonija je tu notu ocenila „neprihvatljivom“, istakavši da je „legitimno pravo Makedonije da izvrši obeležavanje granice sa susedima, što je u ovom slučaju precizno navedeno u planu Martija Ahtisarija, koji je prihvatila međunarodna zajednica“. I delegacija Makedonije potpisala je sa predstavnicima Prištine 18. aprila Protokol, zasnovan na Ahtisarijevom planu, prema kome obeležavanje granice treba da bude završeno za godinu dana. Potom je makedonski MIP saopštio da je „neprihvatljivo da Republika Srbija bude uključena u demarkaciju makedonske granice prema Kosovu“.

Komentari

Makedonci?Juzni Srbi?Muka mi je od te drzave FYRM...
Jos malo pa ce Mecka da zaigra u vasem dvoristu

Znaci d aMakedonija priznala nezavisnu Republiku Kosova.

Em im mi Srbi dajemo zemlju,em nas ovako Makedonsi ponizavaju,nisam za nikakvu osvetu,samo nek vrate Srbiji sve crkve kojima su ktitori srpska vlastela(zna se lepo da su to vecina srednjevekovnih manastira) i nista vise!Neka pravda pobedi a Makdenoci neka se stide!I jos ih mi na komentarima podrzavamo u sporu sa Grckom oko imena,ma idi bezi bre!