nedelja 4. maj 2008.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Čombe ostaje u RS

Specijalno tužilaštvo Republike Srpske podiglo optužnicu

Čombe ostaje u RS

LJubiša Lindo optužen za falsifikovanje i uništavanje službenih isprava i za navođenje na overavanje neistinitog sadržaja

BEOGRAD - Specijalno tužilaštvo Republike Srpske podiglo je optužnicu protiv LJubiše Linda (38), zvanog Čombe, iz Beograda, optuženog za falsifikovanje i uništavanje službenih isprava, te navođenje na overavanje neistinitog sadržaja, saopštilo je ovo tužilaštvo.

Optužnicu je potvrdio sudija za prethodno saslušanje Posebnog odeljenja Okružnog suda u Banjaluci, a Specijalno tužilaštvo RS zatražilo je da se Lindu odredi pritvor do izricanja prvostepene presude.

Lindo je uhapšen 29. marta na području Bijeljine, u zajedničkoj akciji pripadnika Specijalnog tužilaštva RS i MUP-a RS. Prema pisanju tamošnjih medija, Čombe se poslednje tri godine krio na tom području, a kod njega su prilikom hapšenja pronađeni falsifikovana lična karta, pasoš i vozačka dozvola BiH na ime Branislava Zebića. Falsifikovani dokumenti o državljanstvu Lindu su izdati u opštini Zvornik, a na osnovu njih mu je Brčko distrikt izdao CIPS-ovu ličnu kartu.

Po okončanju ovog postupka, Lindo bi trebalo da bude prebačen u ekstradicioni pritvor i izručen Srbiji koja ga traži zbog izdržavanja pravosnažne presude.

Lindo je u Srbiji pravosnažno osuđen na pet godina zatvora zbog učešća u organizovanoj proizvodnji sintetičke droge. Naime, marta 2005. godine veće Posebnog odeljenja beogradskog Okružnog suda za borbu protiv organizovanog kriminala osudilo je dr Milana Zarubicu na 12 godina zatvora zbog proizvodnje i prodaje droge i zloupotrebe ovlašćenja u privredi, na po pet godina osuđeni su Lindo, Srđan Đelekar, Milorad Cvejić, dok su po četiri godine dobili Gordan Marinković, Vojislav Radonjić, Nebojša Pavlović i Vladica Luković. Dragutin Gojić, Nenad Popović, Stevan Klać i Milorad Janaćković kažnjeni su sa po tri godine, dok je Zarubičin otac Filip dobio dve godine zatvora. Optužbe su oslobođeni Veselin Jeknić i Jovan Bolmanović, a tužilaštvo je odustalo od gonjenja Saše Ćirića. Zarubici je tada produžen pritvor, dok su ostali pušteni da na slobodi sačekaju pravosnažnost presude. Pošto je Lindu odbijen zahtev da mu se odloži izdržavanje kazne, gubi mu se svaki trag, posle čega je za njim raspisana međunarodna poternica.