nedelja 4. maj 2008.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Cane u Rusiju išao po dokaze da je nevin

Advokati Stanka Subotića tvrde da je proces u Srbiji politički motivisan

Cane u Rusiju išao po dokaze da je nevin

BEOGRAD - Advokat Radoslav Tadić, jedan od branilaca Stanka Subotića Caneta, saopštio je juče da Subotić „nije nikakav begunac“ i da „želi da se pojavi pred sudom u Srbiji“, gde je optužen za šverc cigareta. „Zato je i ponudio jemstvo kako bi se branio sa slobode, i nada se da će njegov predlog biti prihvaćen, kako bi mogao što pre da sudu predoči dokaze o svojoj nevinosti“, naveo je Tadić u saopštenju dostavljenom medijima.

On je istakao da su svakog osnova lišeni navodi nekih medija da je Subotić išao u Rusiju, gde je uhapšen po poternici, kako bi se video sa članovima porodice Milošević - Marković, jer Subotić „to nikada ne bi činio, pošto je režim Slobodana Miloševića tokom devedesetih pokušao da ga ubije, zbog čega je bio prinuđen da napusti Srbiju. Subotić je, zajedno s demokratskim snagama u Srbiji, tokom devedesetih godina činio sve kako bi pomogao rušenje tog režima. Jedan od razloga njegovog odlaska u Rusiju bilo je i skupljanje dokaza o sopstvenoj nevinosti i o pravim krivcima za šverc duvana“, naveo je advokat.

„Upravo to, kao i činjenica da delo za koje ga terete u Srbiji ne postoji u drugim zemljama, razlozi su zbog kojih se njegov advokatski tim nada da će ruske vlasti imati razumevanja za Subotića i njegov trenutni položaj, kao što su imale i vlasti Švajcarske. Ovo tim pre kada se ima u vidu da je Subotić u Rusiju putovao uz garancije iz same Rusije, a ne, kako su to neki mediji spekulisali, uz garancije crnogorskog premijera Mila Đukanovića“, piše u saopštenju.

Subotićev branilac je kao netačne odbacio i navode da se Subotić „bilo gde krio poslednjih meseci“ i naveo da je „normalno živeo i kretao se obavljajući svoje poslove po celoj Evropi, po zemljama u kojima je skinut svaki trag sumnje da se bilo kada bavio nelegitimnim poslovima“.
Ceo proces koji se vodi protiv Stanka Subotića Caneta, optuženog da je vođa jedne od grupa švercera duvana, politički je motivisan i međunarodni pravni tim dokazaće njegovu nevinost, zaključuje se u saopštenju.

Inače, supruga i sin Slobodana Miloševića, Mirjana Marković i Marko Milošević, koji su dobili azil u Rusiji, u Srbiji su označeni kao organizatori druge kriminalne grupe koja se u prethodnoj deceniji bavila švercom velike količine cigareta.