nedelja 4. maj 2008.
RSS
• Saznanja •
Početna > Saznanja > Antibejbi pilula - lek za glavu

Da li su kineski naučnici Univerziteta u Huangdžou na pragu epohalnog otkrića?

Antibejbi pilula - lek za glavu

Progesteron, ženski hormon koji se nalazi u pilulama za sprečavanje trudnoće, mogao bi presudno da pomogne pacijentima sa ozbiljnim povredama glave

Traumatske povrede mozga u saobraćajnim nesrećama, pri padovima ili u sportu čest su uzrok teških oštećenja organizma pa i smrti. Neuroprotektivni lekovi mogli bi da preduprede smrt nervnih ćelija. Pretpostavka je potvrđena na životinjskim modelima traumatskih povreda mozga. Zasada otkriće nije testirano na ljudima.. Preliminarne studije na životinjama i ljudima sugerišu da bi hormon progesteron mogao da bude koristan i bezbedan u tretmanu ozbiljnih povreda mozga. Međutim, njegov neurozaštitni efekat još nije jasan. U međuvremenu, kineski istraživači su dokazali neurološku opravdanost progesterona kod pacijenata sa ovom vrstom povreda mozga i to u roku od šest meseci.

Životna šansa
Istraživački timovi dva univerziteta u Hangdžouu u Kini, koje je vodio profesor Veiđi Jan, proučila je slučajeve 159 pacijenata sa akutnim traumatskim povredama mozga. Polovina pacijenata je u prvih pet dana nakon povrede primila doze progesterona, dok je drugoj polovini dat placebo.

„Iako su prethodne studije na životinjama pokazale da progesteron može da umanji oštrinu bola oštećenja mozga, nismo imali podatke o terapeutskoj koristi od ubrizgavanja progesterona pacijentima sa ozbiljnim povredama mozga“, kaže profesor Jan. „Naš zadatak je bio da odredimo da li progesteron dugoročno daje šansu za oporavak pacijenta sa ozbiljnim povredama“. Nakon primene ove terapije pacijenti su klasifikovani kao „izgledni“ (dobar oporavak ili privremena nesposobnost) ili „bez izgledni“ (ozbiljna nesposobnost, vegetiranje ili smrt). Neurološko stanje proveravano je pomoću takozvane „Glazgovske izlazne skale“, medicinskog sistema za procenu funkcionalnih sposobnosti pacijenta nakon oporavka.

PROGESTERON

To je C - 21 steroidni hormon koji stimuliše i reguliše različite funkcije u telu. Ima ulogu u očuvanju trudnoće. Proizvode ga jajnici ili placenta u toku trudnoće i adrenalne žlezde. Direktno priprema telo za višemesečnu trudnoću i reguliše menstrualni ciklus. Ima određenu ulogu u seksualnoj želji. Nalazi se u ljudskom i telu životinja.

Lek budućnosti
Tri ili šest meseci posle tretmana, većina pacijenata koji su primili progesteron pokazala je „izgledniji“ napredak u odnosu na one kojima je bio dat placebo. Pokazalo se da je progesteron direktno povezan sa povećanjem broja preživelih nakon šest meseci. Nikakvih komplikacija ili neželjenih reakcija nije bilo kod pacijenata kojima je dat ovaj hormon.

„Imamo ohrabrujući dokaz da progesteron u značajnoj meri obezbeđuje neurološki povoljan ishod kod pacijenata sa teškim oštećenjima mozga, nakon primene u trajanju od šest meseci“, kaže dr Điomin Ksiao, poznati kineski stručnjak u ovoj oblasti. „Naši rezultati su obezbedili informacije veoma značajne za buduće multicentralno kliničko ispitivanje progesterona kao obećavajućeg neuroprotektivnog leka“. Sanacija povreda glave izuzetno je teška jer u periodu oporavka mnoge nervne ćelije odumiru, a ostaju trajne posledice koje su najčešće izražene u težoj disfunkciji nekog od vitalnih organa.

Upravo je otkriće uloge progesterona u očuvanju osnovnih funkcija nervnih vlakana u mozgu ogroman iskorak u ublažavanju strašnih posledica povreda verovatno najosetljivijeg, a sigurno i najkompleksnijeg ljudskog organa.