subota 3. novembar 2007.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Suđenje Šešelju „osetljivo pitanje“

Upravni odbor RTS-a kao da nije načisto u vezi zahteva radikala za TV prenos iz Haga

Suđenje Šešelju „osetljivo pitanje“

BEOGRAD - Da li će se suđenje haškom pritvoreniku i lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju naći „uživo“ ili ne na programu Radio televiziji Srbije još nije definitivno rešeno.

Upravni odbor Radio-televizije Srbije preporučio je juče generalnom direktoru te kuće Aleksandru Tijaniću i Kolegijumu RTS-a da prilikom donošenja odluke o prenosu suđenja za ratne zločine lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju u Hagu uzme u obzir političku osetljivost zahteva SRS-a da se taj proces prenosi.

„Upravni odbor preporučuje da prilikom donošenja odluke o zahtevu SRS-a i peticiji građana za prenos suđenja Šešelju uzme u obzir kako političku osetljivost zahteva, tako i njegove programske, organizacione i finansijske posledice, polazeći od javnog interesa i interesa RTS-a kao javnog servisa“, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Upravnog odbora RTS-a Nikša Stipčević.
Na drugoj strani, iz SRS-a napominju da su njihovi zahtevi i potpisi 750. 000 građana Srbije za direktnim TV prenosom obavezujući za RTS.

RRA: NEK ODLUČI TIJANIĆ

Povodom zahteva Radio-televizije Srbije da se izjasni o mogućnostima prenošenja suđenja dr Vojislava Šešelja iz Haga, Savet Republičke radiodifuzne agencije smatra da nema osnova za bilo kakvo uplitanje RRA u autonomnu uređivačku politiku RTS-a.
Kako se navodi u saopštenju te agencije, „odluku da li će ili neće biti prenosa suđenja iz Haga može da donese samo uredništvo RTS-a, po sopstvenoj proceni“.


- Tu se ne radi o hoću-neću, jer je to pre svega želja ogromnog broja Srba, čiji će broj uskoro biti i milion. Svi oni su ujedno i pretplatnici RTS-a. E sada, ako se radi o Javnom medijskom servisu Srbije, koji se svake večeri obraća gledaocima sa sloganom „vaše je pravo da znate sve“, onda tu nema nikakve dileme šta u RTS-u valja činiti - kaže Dragan Todorović, jedan od čelnika srpskih radikala.

Broj onih koji su potpisali da Šešeljevo suđenje u Hagu žele direktno da vide baš na Javnom medijskom servisu Srbije koji plaćaju, dodaje on, navodi nas da i ne razmišljamo o mogućnosti da slika iz Haškog tribunala sa Šešeljem može da se pojavi na nekom drugom malom ekranu.

Ključne reči:

Komentari

Da se prenosi, nego sta!
Ujutro i popodne zivi prenos, a uvece repriza za one koji su radili citav dan i nisu mogli da gledaju zivi prenos.
Vikendom bi trebao da se napravi pregled dogadjaja iz prethodne sedmice, kao i pregled vaznijih dogadjaja predvidjenih za narednu sedmicu.

Normalno program RTS-a bi od sada trebalo ovako da izgleda:
1 Program:
6.00-8.00 Specijalna emisija :Uoci pocetka sudjenja Seselja u Hagu,sta o tome misle nasi politicari,novinari i analiticari.Moze li to da popravi rejting SRS-a u predizbornoj kampanji.
8.00 Vesti
8.30 Specijalna emisija - intervjui na ulicama Srbije uoci pocetka sudjenja,sta obican narod misli o sudjenju Vojislavu Seselju.
9.00-13.00 Uvodno izlaganje Vojislava Seselja direktno iz Haga.
13.00 Vesti,sa specijalnim osvrtom na sudjenje Vojislavu Seselju
13.30-15.30 Specijalna emisija:Kratak osvrt na najzanimljivije detalje sa uvodne reci odbrane u procesu protiv Vojislava Seselja.Inetrvjui na ulicama Srbije:Da li se Voja uspesno brani?
15.30-17.30 Vanredni "Intervju Gledalaca".Specijalni gost Tomislav Nikolic.Tema:Pocetak sudjenja Vojislavu Seselju u Hagu.Gledaoci se mogu direktno ukljucivati.
17.30 Dnevnik 1,specijalni gost dnevnika Dragan Todorovic,iznece voje misljenje o pocetku odbrane Vojislava Seselja u Hagu
18.00-19.30 Dnevnikov dodatak (kao u stara dobra vremena),sta stranci misle na sudjenje Vojislavu Seselju,sa posebnim osvrtom na Rusiju,Kinu i Kubu.U emisiji govore brojni politicari iz gore pomenutih zemalja kao i obicni ljudi.
19.30-20.00Dnevnik 2,specijalni gost Maja Gojkovic pravo iz Svajcarske i Novog Sada u studio RTS-a gde ce izneti svoju sliku sa sudjenja Vojislavu Seselju.
20.00-21.00 Emisija Kljuc.Tema:Haska sudnica-haska tamnica i hoce li se bar Seselj odbraniti i tako spasiti ugled i cast Srbije i srpskog naroda.
21.00-22.00Emisija Upitnik Tema:Da li dobro sto se Seselj sam brani ili je bolje bilo da je uzeo advokata?Hoce li haski tribunal ispuniti njegov zahtev da se plate njegovi pravni savetnici?Zasto je morao da provede 4 godine u tamnici pre pocetka sudjenja?O ovome ali i mnogo cemu drugom govorice nasi specijalni gosti Aleksandar Vucic i Milos Aligrudic
22.00 Emisija:"Laku noc Srbijo"sa najlepsim uspavankama za nase gradjane da bi sutra mogli rano da se probude i prate nastavak sudjenja Vojislavu Seselju.
2 Program RTS-a
ceo dan prenos Skupstine Srbije,jedina tema o kojoj ce poslanici diskutovati bice pocetak sudjenja Vojisava Seselja iz HAga
U zdravlje vi nasi.