Glas Javnosti

RUSKI AMBASADOR U UN SA VUČIĆEM: Rezolucija o Srebrenici je politički trik, Rusija i još mnogi je neće podržati

Politika
Autor: Glas javnosti

Stalni predstavnik Ruske Federacije pri Ujedinjenim nacijama (UN) Vasilij Nebenzja rekao je za srpske medije u Njujorku da su sponzori rezolucije o Srebrenici predstavili nacrt te rezolucije kao nešto sa dobrim namerama, ali da je to, zapravo, politički trik, kome nije cilj međunacionalno pomirenje, već nešto potpuno suprotno.

Razgovarali smo o tom nacrtu rezolucije kojeg su donele Nemačka i još nekoliko drugih zemalja, o genocidu u Srebrenici. Predstavile su ga benigno, kao nešto sa dobrim namerama, naveo je Nebenzja.

To je, prema njegovom tumačenju, politički trik koji može da pojača napetosti na Balkanu i da ima posledice kakve podnosioci rezolucije možda nisu ni zamislili.


Nebenzja je naglasio da Rusija neće podržati tu rezoluciju, kao i mnoge zemlje članice UN, jer ona „otvara Pandorinu kutiju“.

Ako se usvoji ova rezolucija, to bi otvorilo put drugim zemljama koje imaju slične probleme da izađu sa svojim problemima. I mogu vam navesti jedan primer. Nemačka, koja stoji iza te rezolucije, iako tehnički nije originalni kosponzor, odgovorna je za najveći i najokrutniji genocid u 20. veku, a tu mislim na Drugi svetski rat, rekao je Nebenzja.

Zbog toga, istakao je on, neće se iznenaditi ako u jednom trenutku, ukoliko se rezolucija usvoji, neko a možda i Rusija – izađe sa rezolucijom o genocidu koji je počinila Nemačka nad narodom Sovjetskog Saveza tokom Drugog svetskog rata.


(Foto: Jutjub)

Srbija ima slične probleme, jer tu je pitanje genocida u Prvom i Drugom svetskom ratu, rekao je Nebenzja.

On je naveo i da odluka o podnošenju rezolucije nije doneta po ustavu Bosne i Hercegovine, jer nijedan od entiteta (Republika Srpska) nikada nije dao saglasnost za takvu inicijativu.

Ruska agencija TASS izvestila je dnaas o sastanku Vasilija Nebenzja i predsednika Srbije Aleksandra Vučića o bilateralnoj koordinaciji na sastanku UN o Kosovu.

Sastanak Nebenzje i Vučića održan je posle sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu 22. aprila.

Oni su „razmenili mišljenja o širokom spektru hitnih bilateralnih i međunarodnih pitanja dok su se fokusirali na situaciju na Balkanu“, navedeno je u saopštenju ruske diplomatske misije pri UN na svom Telegram kanalu.

Nebenzja i Vučić su, kako se navodi, „ponovo potvrdili svoju rešenost da dalje unaprede rusko-srpske odnose jer su istakli potrebu da koordiniraju svoje akcije u kontekstu rešavanja kosovskog pitanja u prostorijama UN“.


Glas javnosti/Ag

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR