sreda 3. oktobar 2007.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Ranjen u oko

Napadnut Zoran Stanković Kiza (35), vlasnik „GP Stanković“ iz Beograda

Ranjen u oko

Trojica nepoznatih napadača juče su na raskrsnici ulica Nikolaja Gogolja i Valjevske na Banovom brdu teško ranila vlasnika građevinskog preduzeća. Napadači su u „golfu“ najpre jurili Stankovića, koji je bio u svom džipu

BEOGRAD - Zoran Stanković (35), zvani Kiza, iz Železnika i vlasnik „GP Stanković“ teško je ranjen u pucnjavi koja se juče prepodne oko 10.50 dogodila na raskrsnici ulica Nikolaja Gogolja i Valjevske na Banovom brdu. Stankovića su hicima iz pištolja ranila trojica zasada nepoznatih napadača, dok se nalazio u svom mercedesovom džipu. Dobro uigrani napadači su, posle pucnjave, „golfom“ pobegli u pravcu Požeške ulice, a Stanković je u svesnom stanju, kolima Hitne pomoći, prebačen u Urgentni centar, gde su mu lekari konstatovali rane u predelu ramena i oka.

Prema rečima svedoka, do pucnjave je došlo kada su trojica mladića u „golfu“ jurila Stankovića Valjevskom ulicom. Pošto je Stanković bio prinuđen da zaustavi vozilo zbog gužve ispred semafora, napadači su se zaustavili paralelno sa njim i onda su počeli da pucaju. Pogodivši ga u oko i grudi, napadači su izašli iz kola s namerom da ga „overe“, ali u tome ih je sprečila patrola policije koja je slučajno naišla. Džip u kome se nalazio Stanković je u tom trenutku krenuo da se spušta Valjevskom ulicom, i desetak metara dalje je udario je u policijsko vozilo, što je omogućilo kriminalcima da pobegnu.

- Mislio sam da se možda snima neki film. Nekoliko sekundi kasnije pojavila se policija, na koju je naleteo džip ovog povređenog. Kada smo prišli ranjenom čoveku, videli smo da je svestan i pribran. Mislim da je mobilnim obavestio zeta o tome šta se desilo. Ubrzo je došla i Hitna pomoć, koja ga je prebacila u Urgentni - ispričao je očevidac događaja.

Prema nezvaničnim saznanjima, kao jedan od motiva napada na Stankovića dovodi se njegovo poslovanje oko izgradnje stambenih objekata u prestonici. Izvori iz policije ne isključuju mogućnost da je pokušaj likvidacije Stankovića povezan sa trostrukim ubistvom koje se dogodilo pre nekoliko dana u „S kompani“, koja se takođe bavila izgradnjom stambenih objekata. Policiji je, takođe, sumnjivo to što se atentat na Stankovića dogodio u blizini gde je stanovao Darko Živković, poznatiji kao Žika Šumadinac (32), koji je juče sahranjen na groblju Orlovača i koji ostavljaju mogućnost da je počeo obračun i potkusuravanje žestokih momaka sa asfalta.

Ime Zorana Stankovića pojavilo se medijima pre nekoliko meseci kada su ga nezadovoljni vlasnici stanova u Ulici Svetozara Zorića 42 u naselju Medaković 3 optužili da i posle četiri godine nije završio zgradu, iako su mu unapred dali novac. Vlasnici ovih stanova su i protestovali ispred Stankovićeve firme.

Za nepoštovanje ugovora o izgradnji optužili su ga i vlasnici novoizgrađenih stanova u Ulici Miodraga Mijovića Kanta broj 12 u Mirijevu. Oni su izvođača radova GP „Stanković“ optužili da im ni posle godinu dana nije završio zgradu. Pored mnogobrojnih zamerki zbog loše odrađenog posla, stanari novog zdanja u ovom mirijevskom naselju kažu da su isplatili svoje domove, a da se zauzvrat radnici mesecima ne pojavljuju na terenu.