subota 3. maj 2008.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Nagrada posthumno Slavku Ćuruviji

Priznanje Udruženja novinara Srbije povodom Svetskog dana slobode medija

Nagrada posthumno Slavku Ćuruviji

BEOGRAD - Godišnja nagrada Udruženja novinara Srbije „Zora za slobodu medija“, koja se dodeljuje povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija, posthumno je ove godine pripala beogradskom novinaru i izdavaču Slavku Ćuruviji. Vlasnik magazina Evropljanin i lista Dnevni telegraf mučki je ubijen ispred svoje kuće na Vaskrs 11. aprila 1999. godine, za vreme NATO bombardovanja. NJegove ubice i njihovi naredbodavci - nisu otkriveni.

- Prilikom procene stepena medijske slobode neke zemlje, prvo se beleže slučajevi nasilja nad novinarima. Neka ovaj čin istovremeno bude i upozorenje svakoj budućoj vlasti da ne sme da dozvoli da se iduće godine navrši decenija od nerasvetljenog ubistva Slavka Ćuruvije. Slavko je simbol novinarske hrabrosti i slobode. Podsećamo da novinari ne služe vlasti, već javnosti, i da je svaka vlast od 1999. do sada izneverila Slavka, njegovu porodicu i njegove kolege - navodi se u saopštenju UNS-a.

Nezavisno udruženja novinara Srbije (NUNS) saopštilo je juče da novinari širom sveta slave svoje uspehe, a novinari u Srbiji i dalje čekaju odgovor na pitanje ko ih ubija nekažnjeno.

- Umesto da kao i ostale njihove kolege u slobodnom svetu teže unapređenju profesije, novinari u Srbiji kucaju na čvrsto zatvorena vrata iza kojih se pomno čuvaju imena ubica i nalogodavaca ubistava Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića - navodi se u saopštenju NUNS-a.

Svetski dan slobode medija 2008. godine hiljade novinara u Srbiji dočekuju bez stalnog ugovora o radu, sa potpuno neizvesnom budućnošću i bez izgleda da zarade penziju.

- Partijskim nagodbama kreirani su zakoni kojim je praktično zaustavljen proces privatizacije elektronskih medija, čime se samo nastavlja konfuzija i haos u informativnom prostoru - ocenio je NUNS.

Na svetskoj rang-listi slobode medija, koju objavljuje međunarodna profesionalna novinarska organizacija „Reporteri bez granica“, Srbija je 2007. godinu završila na 67. mestu.

Ključne reči: