ponedeljak 3. mart 2008.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Kultura- ukratko

Kultura- ukratko

Grafike Nebojše Radojeva u Kanadi

BEOGRAD - U kanadskom gradu Troa-Rivijer u nedelju, 2. marta, biće otvorena samostalna izložba grafika Nebojše Radojeva pod nazivom „Slika u grafici“, na kojoj će publici biti predstavljeno 39 litografija iz ciklusa „Umetnik i njegov model“. Umetnika su za te radove inspirisali majstori kao što su Magrit, Dišan, Kle i Rembrant. Nebojša Radojev, diplomirao je slikarstvo na Likovnoj akademiji u Beogradu, na kojoj je danas profesor na Odseku za grafiku.
Imao je više od 16 samostalnih izložbi i učestvovao na preko 150 kolektivnih izložbi u Evropi, Japanu i Meksiku. Dobitnik je nagrade Oktobarskog salona u Beogradu 1991. i Velikog pečata Grafičkog kolektiva 1992.

Beogradski susreti 2007.

 BEOGRAD - Izložba grafika sa četvrte međunarodne grafičke radionice „Beogradski susreti 2007“, koja je u septembru prošle godine okupila 14 umetnika iz Srbije i skandinavskih zemalja, biće otvorena 6. marta u galeriji Centra za grafiku FLU, prenosi SEEcult.org
Pored šest izabranih umetnika iz Srbije (Daniela Fulgosi, Marija Grahovac, Biljana Vuković, Miodrag Mlađović, Bojan Otašević, Dimitrije Pecić), radionica je okupila i značajne stvaraoce nordijskih zemalja - iz Danske, Finske, Norveške, Švedske, Grenlanda i Islanda.
Učesnici radionice uglavnom su predavači na visokim školama i zagovornici ideja za takvu vrstu projekata.
Centar za grafiku ovom radionicom razmenjuje tehnološka i tehnička iskustva, umetničke izraze, a radionica ujedno predstavlja i priliku da se razmene i ugovore izložbe u svim centrima iz kojih umetnici dolaze, omogućujući uvid kako u srpsku grafiku, tako i u internacionalnu grafičku scenu. Do sada su održane izložbe u Danskoj, Norveškoj (Oslo) i Švedskoj ( Falun), a izložba u Centru za grafiku biće otvorena do 22. marta.

Festival savremenog plesa

 BEOGRAD - Od 8. do 12. marta 2008. biće održati „Kondenz“ festival savremenog plesnog soloa. Tokom pet festivalskih dana biće predstavljeno devet solo predstava iz Mađarske, Bugarske, Hrvatske, Slovenije, Rumunije, Švedske i Srbije. Svojom raznolikošću selektovane predstave oslikavaju bogatstvo evropske savremene plesne scene (sa posebnim fokusom na region Balkana) i beogradskoj publici približavaju aktuelne svetske trendove.
Inicijator i osnivač festivala je trupa „Stanica - Servis za savremeni ples“ koju su osnovali Dalija Aćin i Dragana Alfirević. Tako je Beograd dobio svoj novi (plesni) festival! Trupa „Stanica“ je osnovana 2005. radi strateškog razvoja edukacije i profesionalizacije u oblasti savremenog plesa u Srbiji i u Regionu Balkana, i radi afirmacije savremene plesne umetnosti. Od tada „Stanica“ aktivno radi na obrazovnim programima, umrežavanju, promociji regionalnih produkcija i umetnika.

Izložba Tabačkog   Narodnom muzeju

 ZRENJANIN - Izložba radova istaknutog pozorišnog umetnika Miodraga Tabačkog biće otvorena 5. marta u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, a obuhvatiće pedesetak dela i to scenografske skice, skice kostima, fotografije realizovanog dekora i kostima, fotografije predstava i digitalne otiske. Miodrag Tabački je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu i Akademiji za primenjene umetnosti (Odsek scenografije) u Beogradu, a prvu scenografiju uradio je u Narodnom pozorištu u Zrenjaninu 1973. godine. Dobitnik je i mnogobrojnih nagrada i priznanja, a uvršten je i u Svetsku enciklopediju moderne scene, gde je zastupljen samostalnom jedinicom, i to kao jedini pozorišni scenograf sa teritorije bivše Jugoslavije.