ponedeljak 3. mart 2008.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Fest bez sjaja (i atmosfere)

Darko Bajić zatvorio 36. međunarodni beogradski filmski festival

Fest bez sjaja (i atmosfere)

Odsustvo relevantnih aktuelnih imena svetskog filma i svega onoga što festival čini događajem kakav je Fest umeo da bude, ne samo u zlatnim već i u najgorim godinama naše stvarnosti, sve je upadljivije. Ali to sve manje zanima bilo koga, od organizatora do medija

Premijerom domaćeg filma „Na lepom plavom Dunavu“, koji je po  drami Nebojše Romčevića režirao Darko Bajić sa internacionalnom ekipom glumaca među kojima su Miki Manojlović, Branislav Lečić, Ana Franić i Bojana Maljević - sinoć je u Velikoj dvorani Centra „Sava“ završeno 36. izdanje beogradskog Festa. Festival koji je tokom proteklih deset dana među 73 naslova iz prošlogodišnje produkcije prikazao mnoga vrhunska dela sedme umetnosti, proglasio je zatvorenim Darko Bajić. Iako još nema zvaničnih podataka, direkcija Festivala iznela je približan broj gledalaca koji iznosi 90 hiljada posetilaca sa kupljenom kartom. Festival je imao 250 profesionalnih projekcija, a ovaj broj gledalaca za oko 10 procenata je manji od rekordnih prošlogodišnjih 98.000. Bio je to razlog za zadovoljstvo direkcije Festivala koja se nije osvrnula na činjenicu da Fest nije imao gotovo nikakvu festivalsku atmosferu i u udarnim terminima u Centru „Sava“ podsećao na reviju distributerskih filmova „Sinemaniju“.

NAJBOLJI U PROGRAMU B2B

Najbolji projekti u okviru poslovnog segmenta Festa (susret zapadnih producenata sa autorima iz zemalja koje još uvek nisu integrisane u EU) su „Ničije dete“ Marka Šopića, „Promeniću svoje ime“ Marija Sakjana i „Miris Džudžube“ Mirlana Abdikalikova - saopštio je rukovodilac B2B Miodrag Mogorović. Svaki projekat dobiće po 7.000 evra za razvoj.


Odsustvo relevantnih aktuelnih imena svetskog filma i svega onoga što festival čini događajem kakav je Fest umeo da bude, ne samo u zlatnim već i u najgorim godinama naše stvarnosti, sve je upadljivije iz godine u godinu, ali to sve manje zanima bilo koga, od organizatora do medija. O odnosu koji festival ima prema poslenicima sedme sile i da ne govorimo - ne omogućivši im ni elementarne uslove da vide filmove.
Predlog direktora direkcije Festa Miloša Paramentića da se na narednom Festu specijalno posthumno priznanje dodeli Nebojši Đukeliću čije se zasluge za ovaj festival pamte, zaslužuje pažnju i podršku.

Hrvatskom reditelju filma „Živi i mrtvi“ Kristijanu Miliću pripala je nagrada takmičarskog programa Festa „Evropa van Evrope“. Milić koji je bio gost Festa, u vreme prikazivanja filma otputovao je u Zagreb, ali se zbog nagrade ponovo vratio - da primi priznanje na zatvaranju u Velikoj dvorani Centra „Sava“. Nagrada mu je pripala „za precizno režiran, razgovetno glumljen i senzibilno snimljen antiratni film“. Žiri u kome su radili Dubravka Lakić, Hrvoje Hribar i Kim Dong Ho odluku je doneo jednoglasno, a posebno je pohvalio ruski film visokih umetničkih vrednosti „Putovanje sa domaćim životinjama“ u režiji Vere Storoževe.
Žiri kritike Fipresci Srbija (Aleksandar Erdeljanović, Sandra Perović, Vladan Petković) nagradu za najbolji film dodelio je ostvarenju ruskog oskarovca Nikite Mihalkova „Dvanaest“.

Kroz priče o 12 porotnika koji zasedaju u jednoj noći na krajnje uzbudljiv, beskompromisan i nemilosrdan način, bogato nadgrađujući ideju iz američkog filmskog klasika pedesetih („Dvanaest gnevnih ljudi“ Sindija Lameta) od koje je krenuo, Mihalkov vivisecira savremeno rusko društvo, razotkrivajući sve njegove predrasude, moralna iskrivljenja i negativno nasleđe prošlosti. Minuciozno odglumljen i fascinantno realizovan u svim segmentima „Dvanaest“ kao krajnji rezultat daje pobedu humanizma, pobedu dobrote nad lažima i neslobodom, upravo ono što nam je danas, čini se, svima najpotrebnije - ističe se u obrazloženju žirija.
Specijalno priznanje žirija kritike Fipresci Srbija pripalo je nemačkom filmu reditelja Fakina Akina „Na ivici raja“ koji u potresnoj političko-melodramskoj priči sa više poglavlja, progovara duboko humano o sukobu i nerazumevanju civilizacija i religija, istoka i zapada, hrišćanstva i islama.

Nagrada Neobojša Đukelić, koju dodeljuju Udruženje i Društvo filmskih kritičara i novinara Beograda, uručena je mladom izraelskom reditelju Eranu Kolirinu za film „Poseta orkestra“ za jednostavnu, a višeznačnu priču o malim ljudima, zatečenim negde između komičnog i tragičnog, u njihovoj specifičnoj svakodnevici.
Posebna vrednost filma je činjenica da „Poseta orkestra“ diskretno, a upečatljivo, progovara o velikoj i dugotrajnoj bliskoistočnoj krizi ukazujući na to da je put ka mogućem rešenju u neposrednoj ljudskoj komunikaciji, zaključio je žiri (Dubravka Vojvodić, Bogdan Zlatić, Ivan Aranđelović).