ponedeljak 3. mart 2008.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Crtež je srž vizuelne umetnosti

Izložba grafika Daniele Fulgosi večeras u galeriji „Grafički kolektiv“

Crtež je srž vizuelne umetnosti

BEOGRAD - Izložba grafika Daniele Fulgasi u kojima dominiraju motivi portreta biće otvorena večeras od 19 časova u Galeriji „Grafički kolektiv“. Daniela Fulgosi član je ULUS-a od 1992. Radi kao docent na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na predmetu akt, a do sada je učestvovala na preko 180 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu od 1990. Učestvovala je od 1994. godine na međunarodnim bijenalima grafike u Mađarskoj, Srbiji, Norveškoj, Makedoniji, Japanu, Bugarskoj, Indiji, Grčkoj, Francuskoj, Tajlandu, Bosni i Hercegovini, Češkoj i Koreji.

Dobitnica je niza nagrada za crtež i grafiku među kojima su: Međunarodno Zlatno pero Beograda (1992), Nagrada Oktobarskog salona za grafiku (1997), Veliki pečat Grafičkog kolektiva (2001), Zlatna igla ULUS-a (2004), Nagrada Prolećnog salona, Zemun (2005) i druge.
Uoči otvaranja izložbe umetnica za Glas javnosti govori o radovima koje će publika moći da vidi, inspiraciji i pedagoškom radu.
- Portret, kao tema se desio. To nisu klasični portreti, već lica, koja nemaju nikakvu literarnu podlogu. Po vokaciji sam figurativac, pa radim i portrete. Izložiću portrete mog oca kada je imao 6 godina, mog bivšeg supruga, Georga Bazelica, kao simbola onoga što mene u grafici vuče i održava na površini, kaže Danijela Fulgosi.

Iako je profesionalni umetnik Daniela Fulgosi uporedo radi dosta dugo radi kao profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti.
- Radim kao profesor dosta dugo. Predajem predmet akt, jedini „likovni“ predmet na starijim godinama Fakulteta primenjenih umetnosti. Rad sa studentima je nešto potpuno odvojeno od mog rada. NJima pokušavam da pomognem da budu slobodni, bez predrasuda i ograničenja u svom radu. I da im održim vatru interesovanja za crtež, što danas nije nimalo lako - kaže Fulgosijeva.

NJeni kolaži trenutno nisu u prvom planu, ali umetnica tvrdi da to nije završena priča.
- Kolažima ću se vratiti posle ove izložbe. Imam još jednu nejasnu ideju, ali vremenom će se iskristalisati. Sledeći ciklus koji je „u radu“ je ciklus crteža velikog formata, jedan introspektivni ciklus, ili borba sa sopstvenim demonima - šta je to što određuje moj identitet, zaključuje Daniela Fulgosi.
Izložba grafika u Galeriji „Grafički kolektiv“ biće otvorena do 22. marta.