nedelja 3. februar 2008.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Beogradski sajam pod zaštitom države

Beogradski sajam pod zaštitom države

BEOGRAD - Budući vlasnik Beogradskog sajma, preduzeća koje će se krajem ovog meseca naći na tenderu za privatizaciju, moraće, pored tradicije u sajamskoj industriji, u obzir da uzme i kulturno nasleđe koje sajam nosi. Beogradski sajam prepoznatljivo je obeležje prestonice, sa oko 240.000 kvadratnih metara zemljišta i impozantnog izložbenog prostora u 14 hala. Izložbene hale, popularne kupole Sajma, prema rečima glavnog gradskog arhitekte Đorđa Bobića, predstavljaju „inženjersko-arhitektonski eksponat koji ne bi trebalo da se ruši, već samo unapređuje“.
Gradski i republički zavod za zaštitu spomenika kulture slažu se sa ocenom gradskog arhitekte, pa rade na pripremi predloga odluke o stavljanju Beogradskog sajma pod zaštitu države. Republički zavod će svoj predlog odluke o stavljanju Sajma pod zaštitu države, posle finaliziranja dokumentacije, proslediti Ministarstvu kulture, koje će dokumentaciju ispitati i svoj predlog uputiti Vladi Srbije, koja jedina može da zaštiti ovaj simbol Beograda.

Sajam je izgrađen 1957. godine po nacrtima arhitekata Branka Žeželja i Milorada Pantovića i u arhitektonskom smislu hale Beogradskog sajma ostala su prava remek-dela tadašnjih tehničko-tehnoloških mogućnosti srpskog graditeljstva.