Glas Javnosti

Francuska ekonomija na klackalici: Da li će izgubiti mesto među top 10 svetskih ekonomija?

Svet
Autor: Glas javnosti

Inflacija, koja je bila visoka tokom 2023. godine, očekuje se da će postepeno opadati, sa predviđanjima da će dostići 2.8% u 2024. i dalje smanjiti na 2.0% u 2025. godini.

Francuska ekonomija se suočava sa značajnim izazovima u narednom periodu, u skladu sa najnovijim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i drugih relevantnih izvora.

Očekuje se da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) biti prilično slab, sa prognoziranim rastom od samo 0.7% za 2024. godinu. Ovo je niže u odnosu na prethodne procene, što ukazuje na usporavanje ekonomske aktivnosti, posebno u oblastima privatne potrošnje i investicija​.

Inflacija, koja je bila visoka tokom 2023. godine, očekuje se da će postepeno opadati, sa predviđanjima da će dostići 2.8% u 2024. i dalje smanjiti na 2.0% u 2025. godini.

Ovo smanjenje inflacije bi trebalo pozitivno da utiče na kupovnu moć domaćinstava i da olakša uslove finansiranja, što bi moglo biti ključno za oporavak ekonomske aktivnosti​.


Međutim, i dalje postoje značajni rizici za francusku ekonomiju, uključujući geopolitičke napetosti i visoku stopu štednje domaćinstava, što može odložiti očekivani oporavak potrošnje.

Ovi faktori dovode do neizvesnosti u vezi sa brzinom ekonomskog oporavka Francuske​.

S obzirom na ove izazove, Francuska bi mogla da se suoči sa daljim poteškoćama u održavanju svoje pozicije među deset najvećih svetskih ekonomija.

Prema poslednjim projekcijama, Velika Britanija i druge zemlje mogu preteći Francusku u globalnom rangiranju ekonomskog učinka​.



Glas javmosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR