nedelja 2. decembar 2007.
RSS
• Vesti •
Početna > Vesti > Vesti - ukratko...

Vesti - ukratko...

BEOGRAD

Izbori u društvu „Prvi srpski ustanak“

BEOGRAD - Za novog predsednika beogradske podružnice Zadužbinskog društva „Prvi srpski ustanak“ iz Orašca juče je izabran Jovan Filipović, državni sekretar Ministarstva za dijasporu i profesor Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu.
Na godišnjoj Skupštini izabrani su i Izvršni odbor od 11 članova i Savet, na čijem čelu će biti Miloš Milovanović, dosadašnji predsednik beogradske podružnice.
Beogradska podružnica Zadužbinskog društva, koje neguje tradicije Prvog srpskog ustanka i srpske istorije, organizovala je u minulom periodu mnogobrojne akcije, među kojima su i postavljanje spomen-ploča na sve kapije Beograda i, zajedno s „Beograd putem“, u svim ulicama koje nose imena vojskovođa i drugih znamenitih ličnosti iz Prvog srpskog ustanka, preneo je Tanjug.

LOZNICA

Mamut u Jadru

LOZNICA - Zgodnu priliku da se fotografišu kraj interesantnih eksponata koriste posetioci Muzeja Jadra u Loznici, gde je od 28. novembra do 24. decembra izložena postavka Prirodnjačkog muzeja iz Beograda. Reč je o paleontološkoj izložbi pod nazivom „Životinjski svet ledenog doba“, čiji su autori Sanja Pavić, mr Biljana Mitrović i Dragana Đurić otvorila je dr LJiljana Protić, direktor beogradskog Prirodnjačkog muzeja.
Najveću pažnju posetilaca privukla je replika stepskog slona (mamuta), koji je pronađen u Kikindi u glinokopu Građevinskog preduzeća „Toza Marković“.  

NOVI SAD

Stanovi porodicama palih boraca

 NOVI SAD - Ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim LJajić i japanski ambasador u Beogradu Tadaši Nagai uručili su juče u Novom Sadu ključeve 24 stana namenjena porodicama palih boraca i ratnih vojnih invalida.
LJajić je istakao da je reč o sveobuhvatnom projektu zajednički finansiranom iz donacija japanske vlade i Nacionalnog investicionog plana, koji predviđa izgradnju 318 stanova u dvadesetak opština Srbije, prenela je Srna.
„Do sad su završena 222 stana, a u toku je izgradnja još 96. Uz zahvalnost vladi i narodu Japana, time potvrđujemo našu spremnost da pomognemo socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva“, rekao je LJajić na svečanosti upriličenoj povodom dodele ključeva porodicama poginulih boraca.

LESKOVAC

Pod vodom pola opštine

 LESKOVAC - Prema prvim podacima, poplavni talas zahvatio je polovinu leskovačke opštine. Vodom je bilo ugroženo oko 1.000 domaćinstava i više od 3.000 građevinskih objekata. Šteta od poplava još uvek se utvrđuje, ali prema prvim nezvaničnim procenama prelazi milijardu dinara.
Zavod za poljoprivredu Leskovac procenjuje da je poplavni talas naneo nesagledive posledice posejanim kulturama. Prema njihovim podacima, do kraja prošle nedelje posejano je oko 80 odsto od planiranih 27.000 hektara pod žitom.