nedelja 2. decembar 2007.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > Uskoro epilog

Nadležne institucije spremne da slučaj Čedomira Jovanovića reše do kraja

Uskoro epilog

Tužilaštvo je preduzelo određene mere, a nadležne službe u policiji spremne su da odrade svoj deo posla u skladu sa zakonom. Jovanović je rekao da prvo treba da predlog LDP-a o formiranju anketnog odbora o poslovanju kompanije „Delta“ dobije skupštinsku podršku, a da se onda „otvore sva sporna pitanja“ u njegovoj karijeri

Tužilaštvo će narednih dana preduzeti nove korake kada su u pitanju optužbe na račun predsednika Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića, a takođe će biti razrešena i sudbina Jovanovićevih optužbi na račun predsednika „Delte“ Miroslava Miškovića, članova Vlade Srbije i urednika, saznaje Glas.
Kao što je već poznato, Tužilaštvo je već preduzelo određene mere, a nadležne službe u policiji, prema našim saznanjima, spremne su da odrade svoj deo posla u skladu sa zakonom kada je u pitanju „slučaj Čede Jovanovića“.

- Očekujem da u skladu sa nalogom tužilaštva odradimo i mi naš deo posla. U toku sledeće nedelje javnost će biti upoznata sa svim akcijama kriminalističke policije kada je u pitanju Čedomir Jovanović. Nadležne službe u MUP-u već imaju oformljene specijalne timove koji rade na rešavanju nerazjašnjenih krivičnih dela iz prošlosti gde se u nekoliko navrata u medijima i u sudu s njima povezuje i gospodin Čedomir Jovanović. U cilju dalje istrage policija ne može da saopšti koje će sledeće mere preduzeti. Prema proceduri, kada se neko lice sumnjiči za eventualnu umešanost u krivično delo, može da bude pozvano na saslušanje, to jest informativni razgovor, a jedna od mogućnosti je i privođenje u policijsku stanicu, to jest hapšenje - poručio je za Glas sagovornik blizak vrhu MUP-a Srbije.

S druge strane, Čeda Jovanović je rekao u Skupštini da prvo treba da predlog LDP-a o formiranju anketnog odbora o poslovanju kompanije „Delta“ dobije skupštinsku podršku, a da se onda „otvore sva sporna pitanja“ u njegovoj karijeri.

- Videćemo u kojoj meri su stranke koje danas upravljaju Srbijom spremne da se distanciraju od postupaka koji ih kompromituju, a jedini ispravan postupak je prihvatanje inicijative za formiranje anketnog odbora - istakao je Jovanović, koji je dodao da se na konsultacijama od predstavnika DS-a čulo „jedno konkretno možda“, od DSS-a „ne“, a da SRS, kao i uvek, podržava politiku Vojislava Koštunice.

DUŠAN PETROVIĆ: ISPITATI ČINJENICE

Ministar pravde Dušan Petrović, komentarišući optužbe na relaciji Jovanović-Mišković, rekao je da tužilaštva i sudovi imaju vrlo jasne procedure po kojima postupaju i da samo činjenice koje su utvrđene na sudu i u krivičnoj proceduri mogu da budu važne za sud i za sudske odluke. On očekuje da se vrlo brzo dobije odgovor da li postoje činjenice, okolnosti, dokazi koje ukazuju na to da bi u postojećim krivičnim procedurama trebalo nešto da se izmeni ili da budu pokrenute nove.

Podsećamo da na početku sednice parlamenta, koja je zakazana za ponedeljak, poslanici treba da se izjasne o predlogu LDP-a da se u dnevni red uvrsti osnivanje anketnog odbora koji bi se bavio poslovanjem i eventualnim zloupotrebama kompanije „Delta“. Većina parlamentarnih stranaka je, sudeći prema izjavama njihovih predstavnika, protiv formiranja ovog anketnog odbora.

Poslanik i portparol DS-a Jelena Marković poručila je da će njena stranka u ponedeljak zauzeti stav o predlogu LDP-a da parlament formira pomenuti anketni odbor. Šef poslaničke grupe SRS Tomislav Nikolić rekao je po pitanju anketnog odbora o „Delti“ da od tog posla neće biti ništa.

- Postoje nadležni državni organi koji treba da utvrde da li je „Delta“ monopolista, kao i da li je Jovanović kriminalac ili ne - rekao je Nikolić.

Šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić izjavio je da je ta stranka protiv osnivanja anketnog odbora o poslovanju „Delte“ i da LDP nije dostavila nikakve ozbiljne dokumente zbog kojih bi DSS promenila svoj stav.

- Smešni su prilozi dostavljeni uz krivičnu prijavu koji se sastoje od jednog kupusišta žute štampe skupljenog u određenom vremenskom periodu, koje samo po sebi ništa ne govori - istakao je Aligrudić.

Šef poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić je rekla da ta stranka nije za formiranje anketnog odbora jer nema nameru da učestvuje u Jovanovićevoj predizbornoj kampanji.

Predsednik Skupštine Oliver Dulić smatra da bi bilo korektno da se posle toga rasprava o „Delti“ preseli u institucije.