nedelja 2. decembar 2007.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > U šta ulažu šeici

Svet iz drugog ugla: Bogati deo arapskog sveta vrti cifre od kojih „boli glava“

U šta ulažu šeici

Dok praktično u celom svetu oblast nekretnina pogađaju krize u bilo kojim razmerama, na Arabijskom poluostrvu ona doživljava pravi procvat. Stručnjaci procenjuju da se tamo danas realizuju projekti ukupne vrednosti - jedan trilion dolara

Zemlje koje se nalaze u sastavu Saveza za saradnju arapskih država Persijskog zaliva su gigantsko građevinsko gradilište. Danas se u različitim etapama realizacije nalazi 885 projekata. Pri tom, mnogi od njih pretenduju na zvanje „naj-naj“ na svetu. Najskuplje, najveće, najviše... Još nije završen toranj Dubai, a u pripremi je novi visinski svetski rekord - kula Mubarak al-Kabir u Kuvajtu.

Kako se kaže u nedavno objavljenom izveštaju istraživačke kompanije „Prolids“, posvećene tržištu nekretnina u zemljama Saveza, ukupna vrednost realizacije projekata u regionu dostiže trilione dolara. I to bez evidentiranja infrastrukturnih objekata, kao što su izgradnja puteva, komunikacija i dr. Ako bi se i oni računali, onda se pomenuta suma povećava više nego duplo - do 2,25 triliona dolara.

Biznis-gradovi

Prema istraživanju „Prolidsa“, preovladavaju sledeće graditeljske tendencije: pre svega, grade se trgovinsko-poslovni objekti, ugostiteljsko-stambeni i oni namenjeni za razonodu. I, kao što pokazuje praksa, najčešće se podižu istovremeno, kao kompleksan projekat. Postoji pet takvih krupnih projekta. Dva biznis-grada u Saudijskoj Arabiji, dva u Ujedinjenim Arapskim Emiratima - ogromni kompleks za razonodu Dubai lend i višefunkcionalni kompleks na ostrvu Jas, i još jedan biznis-grad u Kuvajtu - Medinat-al-Harir.

„KRIZA“ NA POMOLU

Dakle, veliko broj projekata koji treba da se realizuju biće na prostoru Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Samo u Emiratima će se realizovati 390 objekata, na koje će se utrošiti, kako se procenjuje, 430 milijardi dolara. Otprilike isto toliko projekata otpada na arapsko kraljevstvo - 409 milijardi dolara. U celom regionu izgradiće se 144 trgovinsko-kancelarijska projekata, ukupne vrednosti od 17 milijardi dolara.
Obim projekata, koji se odnosi na 2006-2007. godinu, dostiže 143 milijarde dolara, što je 59 odsto više nego za prethodnu finansijsku godinu, kada je bio 90 milijardi dolara. Stručnjaci posebno naglašavaju da se postojeća kriza sa nekretninama u celom svetu, na zemlje Persijskog zaliva ne odnosi.
U isto vreme postojeći procvat tržišta nekretnina na Arabijskom poluostrvu u skoroj budućnosti može se, ipak, suočiti sa ozbiljnim preprekama. Zakonodavna regulativa u većini država regiona koja se tiče operacija sa nekretninama, zahteva odgovarajuće prilagođavanje savremenim tendencijama. Neki specijalisti upozoravaju da će tržište, ako to ne bude učinjeno, izgubiti svoju investicionu privlačnost.

Značaj nabrojanih projekata je zaista neverovatan. Čitavi gradovi od nule ne podižu se danas u svetu nigde, zar ne? A evo na Arabijskom poluostrvu se grade. I neprestano se radi. Biznis-grad po imenu kralja Abdule, koji se podiže u Saudijskoj Arabiji, procenjuje se na 120 milijardi dolara. Kako se pretpostavlja, trebalo bi da tu živioko dva miliona. Oni će živeti u stambenoj zoni na površini većoj od 63 miliona kvadratnih metara. U takozvanom Sitiju gradiće se oblakoderi sa oko četiri miliona kvadratnih metara kancelarijskog prostora. Odvojeno se gradi zona za obrazovanje. Za rekreaciju građana služiće obala Parsijskog zaliva - četiri kilometra plaže sa svom neophodnom infrastrukturom. Uz sve ostalo, grad će imati sopstvenu luku na prostoru od 14 miliona kvadratnih metara.

Kilometarski oblakoder

Paralelno, u arapskom kraljevstvu se gradi i još jedan sličan biznis-grad pod imenom Abdel Aziz ben Musaid. Ali, taj projekat je znatno skromniji. Košta dvostruko jeftinije - „svega“ 53 milijarde dolara.

Podizanjem gradova bave se i u Kuvajtu. Na golom pustinjskom prostranstvu na 250 kvadratnih kilometara za 20-25 godina treba da nikne Grad svile sa svojim međunarodnim aerodromom. Za oko 86 milijardi dolara ovde će biti izgrađeni biznis-centri, konferencijski i pres-centri, zdravstvene i obrazovne ustanove, sportski, stambeni i ugostiteljski kompleksi, itd. Ali glavni biser grada treba da postane Burdž Mubarak al-Kabir - najviši na svetu oblakoder, koji će se od zemlje uzdizati više od kilometar.

U isto vreme, u Dubaiju već je počelo podizanje grada za razonodu Dubailend. Na prostoru od oko jedan milion kvadratnih metara biće sagrađeno šest tematskih kompleksa. A teme su kultura i umetnost, nauka (tu će biti podignut i planetarijum), sport (uključujući autodrom i hipodrom), zdravstvene ustanove, šoping i relaksacija. Očekuje se da će broj posetilaca godišnje biti oko 15 miliona, a svakodnevno u Dubailendu će se nalaziti do dva miliona ljudi, uključujući goste i uslužni personal.

Na ostrvu Jas u Abu Dabiju realizovaće se u mnogome projekat sličan ovom iz Dubaija, mada donekle različite namene. U njemu će biti baza Ferarija i gigantska pista za „Formulu-1“.    

Ključne reči:

Komentari

E Arapi ,arapi.Sve sto se gradi tamo je americko maslo.Sve te objekte ce graditi americki kontraktori.A coravi arapi ne vide da ce im ta amerika kad tad sve to uzeti.Kao sto je uzela kuvajt,pa irak,..pa ce tako polako uzeti i arabiju...emirate...hehehe...i to nece biti daleko.Ne prave to arapi za sebe..nego amerikanci..sa arapskim novcem.Koja ironija.