nedelja 2. decembar 2007.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > U Japanu se udružili muški šovinisti

U Japanu se udružili muški šovinisti

Kao odgovor na novi zakon u Japanu prema kojem žene nakon razvoda mogu da dobiju polovinu plate svog bivšeg supruga, muškarci su osnovali Nacionalno udruženje šovinističkih muževa, koje ih uči kako se pravilno odnositi prema ženi.

Dakle, suprotno značenju reči šovinista, ovi japanski muževi osnovali su udruženje kako bi priznali da su se ponašali kao pravi šovinisti i kako bi naučili da svoje supruge tretiraju tako da one ne požele da ih napuste. Takvi muževi su najčešće poslovni ljudi, žrtve korporativne kulture koja od njih zahteva celodnevni rad, a ujedno su i najčešće „žrtve“ razvoda u toj zemlji.

U sličnoj meri razvodom su pogođeni i muškarci koji su se približili penziji, koji bi trebalo da se nakon decenija finansijske podrške, ali i emocionalnog zanemarivanja, vrate u okrilje porodice, ili, još gore, u prazni dom u kome ne znaju ni gde šta stoji. Upravo muškarce koji ne znaju da se brinu o sebi i za koje razvod znači smrt, njihove supruge odlučile su da napuste otkad je na snagu stupio pomenuti zakon, tako da je u poslednjih šest meseci broj zahteva za razvode povećan za šest posto.

Osnova šovinističkog društva temelji se na tome da muškarci nauče tri „principa ljubavi“ - kako reći „žao mi je“ bez straha, kako reći „hvala“ bez oklevanja, a kako „volim te“ bez stida. Ta tri principa trebalo bi da zamene one druge tri reči koje japanski muž kaže svojoj supruzi kada uveče dođe s posla - „kada, večera i spavanje“. Japanski šovinisti tvrde da to nije sve što su spremni da promene kod sebe samo kako ih njihove brižne supruge zasićene potcenjivanjem ne bi napustile.