nedelja 2. decembar 2007.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Tri „crvene linije“ pred Unmikom

Tri „crvene linije“ pred Unmikom

KOSOVSKA MITROVICA - Portparol Unmika Aleksandar Ivanko izjavio je juče da za Unmik, kada je sever Kosova u pitanju, postoje tri „crvene linije“ preko kojih se ne sme preći.

- Prva „crevena linija“ je da ne sme biti nasilja, druga je da ne sme biti prekida kontakta s predstavnicima Unmika i treća da ne sme biti paralelnih bezbednosnih snaga na severu Kosova - rekao je Ivanko, preneo Tanjug.

On je naglasio da je na severu Kosova stacionirano oko 200 međunarodnih policajaca i da Unmik ima akcione planove za sever pokrajine. On se nada i da će biti nastavljeni razgovori s predstavnicima ovdašnje vlasti.

Upitan kako planiraju integraciju severa pokrajine u kosovski sistem, rekao je da se, ako pomenute „crvene linije“ budu poštovane, onda može nastaviti saradnja radi iznalaženja rešenja.

- Mislim da će sve na kraju rezultirati time da će biti angažovana nova misija EU ovde - rekao je on.

A istakao je i da je „Rezoluciju 1244 usvojio SB UN i da je jedino telo koje može ukinuti tu Rezoluciju upravo SB“.

- Nadamo se da neće biti nasilja... Imamo suštinske resurse na Kosovu, govorimo o oko 16.000 pripadnika Kfora, 2.000 Unmikovih policajaca i 8.000 pripadnika KPS-a. To je dovoljan broj trupa da se odgovori na bilo koju situaciju - kazao je Ivanko.