nedelja 2. decembar 2007.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Termomineralna voda vredna milion evra

Rudarski fakultet ispituje nalazišta geotermalne vode u kikindskoj opštini

Termomineralna voda vredna milion evra

KIKINDA - Naftne bušotine u kikindskoj opštini imaju veliki geotermalni potencijal, a eksploatisanje tog resursa u poljoprivredi i za zagrevanje vode ekonomski je isplativo - pokazala je studija o mogućnosti korišćenja geotermalne energije. U studiji, koju su sačinili stručnjaci Centra za energetiku Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, piše da je geotermalno područje u kikindskoj opštini veoma potentno i istraženo, jer postoji više od 200 bušotina.

- Pet naftnih bušotina u vlasništvu NIS-Naftagasa, čija je prosečna dubina oko 1.000 metara, pogodno je za eksploataciju, jer temperatura vode iznosi između 50 i 60 stepeni. Geotermalna voda mogla bi da se koristi za grejanje stanova, plastenika i staklenika, pa čak i za lečenje - piše, između ostalog, u studiji.

Za razliku od preduzimljivih Skandinavaca ili Islanđana koji bogomdanu geotermalnu energiju odavno koriste, Banaćani se godinama ponašaju kao razmaženi arapski šeici koji ne znaju šta će sa crnim zlatom. Posebno je interesantna termomineralna voda iz bušotine u Banatskom Velikom Selu kod Kikinde, čija su lekovita svojstva identična onima koje ima voda iz čuvene banje Kanjiža. Vrednost ove bušotine procenjena je na milion evra.

ZAGREVAĆE PLASTENIKE

- Spremni smo da se upustimo u projekat bušenja, opremanja i otvaranja bušotina sa geotermalnom vodom koja bi zagrevala plastenike ili staklenike. Na jednu od lokacija sa geotermalnim izvorima dislocirali bismo sve postojeće staklenike i plastenike i podigli nove. Poznato je da kod takozvanog Jovanovićevog salaša postoje tri bušotine sa geotermalnom vodom. Temperatura vode je takva da su potrebna samo tri minuta da se jaje skuva - kaže Dragoljub Stanković, član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu.

- Analize koje je svojevremeno obavio Republički zavod za fizikalnu medicinu pokazale su da ova voda, čija temperatura iznosi 46 Celzijusovih stepeni, može da leči i kožna oboljenja. Bušotina se nalazi u centru sela, u blizini postojećih otvorenih bazena. U perspektivi, budući gosti bi, pored banjskog lečenja, ovde mogli i da se rekreiraju. Eksploatacija lekovite vode s dubine od 900 metara mogla bi da počne svakog časa jer ju je Naftagas kompletno opremio. Čak su postavljenje i cevi do mesta buduće banje. Za izgradnju modernog banjskog kompleksa interesovanje je pokazalo nekoliko ruskih biznismena, ali i nekadašnji slavni bodibilder Petar Čelik - navodi predsednik mesne zajednice Banatsko Veliko Selo Rajko Popović. On je uveren da bi izgradnja banje ekonomski preporodila Banatsko Veliko Selo, ali i Kikindu. Popović rezignirano konstatuje da ovaj projekat zasad zdušno „gura“ samo mesna zajednica i dodaje da mu nije jasno zašto se lokalna samouprava više ne angažuje i pruži potporu tom kapitalnom projektu.