nedelja 2. decembar 2007.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Tajne donacije pod policijskom istragom

Novi udarac uzdrmanoj stranci britanskog premijera

Tajne donacije pod policijskom istragom

Gordon Braun na ovonedeljnoj konferenciji za novinare negirao je da je znao o tim nepravilnostima, najavljujući da će svih 650.000 funti biti vraćeno

Londonska Metropoliten policija započela je istragu o tajnim donacijama Laburističkoj stranci nakon što je to zatražila britanska Izborna komisija.

Poslednjih nekoliko dana otkriveno je da su kroz četiri godine laburisti dobili više od 650.000 funti od Davida Abrahamsa, građevinskog preduzetnika, preko četvoro posrednika, što se u prijavi donacije mora jasno i glasno reći i objaviti ime posrednika.

Ovo je druga policijska istraga o laburističkim finansijama u poslednje dve godine, a doprinela je izuzetnom padu njihove popularnosti.

Premijer Gordon Braun na ovonedeljnoj konferenciji za novinare negirao je da je znao o tim nepravilnostima, najavljujući da će svih 650.000 funti biti vraćeno. Taj pokušaj smirivanja afere teško da će išta promeniti jer je otkriveno da je ministar rada Piter Hejn zaboravio da registruje donaciju od 5.000 funti koju je dobio za svoju kampanju, za šta kaže da nije bilo namerno nego da se radi o čistom „previdu“.

U najgoroj poziciji je Braunova zamenica Herijet Harman koja oštro negira da je zakon eventualno prekršila namerno i tvrdi da je delovala u „dobroj veri“ kada je prihvatila donaciju od posrednika.

Saradnici premijera novac su koristili i za međusobna nadmetanja. 

BLEROVA AFERA

Prethodna donatorska afera koju su laburisti jedva preživeli dodatno je ocrnela poslednje dane premijerovanja Tonija Blera, koji je bio osumnjičen da je znao za aferu u kojem su bogataši bili mamljeni lordovskim titulama za njihove donacije. Laburisti su tada od bogataša dobili kredit - koji za razliku od donacije ne treba biti prijavljen Izbornoj komisiji i tako ne ostavlja pisani trag.
Neki od njih potom su se pojavili na listi kandidata za buduće lordove. Iako je to moralno diskutabilan postupak, ne krši zakon, ali je ispalo da su krediti bili davani uz nikakve ili minimalne kamate, čime zakon nije sasvim poštovan. Policijska istraga je zaključila da zakon nije prekršen, a u njenom toku Toni Bler je postao prvi britanski aktivni premijer koji je bio na policijskom ispitivanju.

  

Analitičari tvrde da u redovima laburista traje rat nakon što je Hermanova optužila koordinatora Braunove kampanje Krisa Leslija da od Abrahamsa traži donaciju za svoju trku za mesto Braunove zamenice.

Sam Abrahams tvrdi da nije znao da krši ikakve zakone kada je poklonio novac preko trećih osoba i kaže da je anonimnost razlog zbog kojeg je želeo da novac donira putem posrednika.    

Ključne reči: