nedelja 2. decembar 2007.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Svet - ukratko...

Svet - ukratko...

U državnoj bezbednosti 40.000 saradnika

U bivšoj Državnoj bezbednosti Bugarske svakog trenutka bilo je angažovano oko 40.000 saradnika, izjavio je član Komisije za dosije Valeri Kacunov.
„Bivša državna bezbednost bila je jedan neviđeni oktopod. Još ima stvari o Državnoj bezbednosti o kojima ne znamo ništa“, dodao je Kacunov.
Ukoliko je neko bio na spisku Državne bezbednosti, ističe Kacunov, on nije mogao da putuje u inostranstvo, da se zaposli i mogao je da ispašta celi život, a da ne zna zašto.

Britanci najviše troše kokain

Istraživanje Evropske unije (EU) o broju konzumenata droge u Evropi pokazalo je da je britanska omladina najviše sklona najskupljoj drogi na tržištu, kokainu.
Marihuana se još uvek najviše konzumira. Istraživanje navika evropske omladine takođe je pokazalo da je britanski prosek dvostruko veći od evropskog i da je jedan od 25 Britanaca u dobu od 15 i 16 godina barem jednom probao skupoceni beli prah. U drugim delovima Evrope taj prosek je duplo manji, ali u odnosu na prošlu godinu povećao se za 29 odsto.
Gotovo četvrtina ukupne odrasle populacije u EU, odnosno oko 70 miliona ljudi, probala kanabis.

Mandatar za sastav  vlade dao ostavku

BRISEL - Mandatar za sastavljanje vlade u Belgiji Iv Leterm je juče najavio da ne želi više da obavlja tu dužnost. Politička kriza bez presedana koja poslednjih meseci potresa Belgiju preti da se još više produbi odlukom frankofonskih partija da ne pristanu na ultimatum koji im je postavio Flamanac Iv Leterm. Lider flamanskih demo-hrišćana, Leterm, bezuspešno već pola godine pokušava da formira novu vladu, iako su se parlamentarni izbori održali još 10. juna. Takav rekordan period „bezvlašća“, nezabeležen u istoriji Belgije, primorao je bivši kabinet da i dalje obavlja tekuće poslove.

Ubijen policajac u akciji protiv ETA

MADRID - Jedan španski policajac je ubijen, a drugi je teško povređen u blizini Bijarica, na jugu Francuske, u pucnjavi do koje je došlo tokom operacije koja je bila usmerena protiv baskijske separatističke organizacije ETA, javili su španski mediji. Ukoliko se izveštaj o smrti policajca pokaže tačnim, to će biti prvo ubistvo iza kojeg stoji ETA, pošto je organizacija 5. juna napustila 15-mesečno primirje, koje je već prekinuto bombaškim napadom na aerodromu u Madridu u decembru 2006. godine.

Hamasovci poginuli u izraelskom udaru

TEL AVIV - Pet Palestinaca je poginulo, a osam je ranjeno u jučerašnjem izraelskom vazdušnom udaru na jug pojasa Gaze, rekli su palestinski očevici i zvaničnici. Hamas je saopštio da su poginuli pripadali vojnom krilu te organizacije, a da među ranjenima ima dosta pripadnika Narodnih komiteta otpora (NKO), koalicije palestinskih ekstremističkih organizacija, povezane s islamističkim Hamasom. Rečeno je takođe da su žrtve bile u noćnoj patroli istočno od grada Kan Junisa.

Novi smrtni slučajevi od ebole u Ugandi

KAMPALA - Još dva Uganđanina umrla su od novog soja smrtonosnog virusa ebole u epidemiji nedaleko od granice s Demokratskom Republikom Kongom, tako da se broj mrtvih povećao na 18, javljaju agencije. Genetske analize uzoraka uzetih s nekih od žrtava pokazuju da je reč o dosad nepoznatom tipu ebole. Svetska zdravstvena organizacija zajedno s lokalnim stručnjacima radi na strategiji za obuzdavanje epidemije u zapadnoj regiji Bundibudžo, gde je više od 50 ljudi zaraženo.