nedelja 2. decembar 2007.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Sveća izazvala požar

Istraga o nesreći u kojoj su stradali majka i dvoje dece

Sveća izazvala požar

Silvana Beriša (37) i njena dva sina, sedmogodišnji Đorđe i godinu dana mlađi Stevica Petrović, stradali jer su palili krpe kako bi se zaštitili od najezde pacova u katakombi Petrovaradinske tvrđave. Živko Petrović u bolnici

NOVI SAD - Stravična nesreća koja se u petak ujutru dogodila u katakombama Petrovaradinske tvrđave, u kojoj su u požaru život izgubili Silvana Beriša (37) i njena dva sina sedmogodišnji Đorđe i godinu dana mlađi Stevica Petrović, dok je njihov otac i nevenčani Silvanin suprug Živko Nikolić, sa opekotinama po licu i rukama, prebačen u Klinički centar, juče je bila glavna tema u Novom Sadu. Žitelje vojvođanske prestonice potresla je crna sudbina dvojice dečaka i njihove majke, a mnogi su bili zgroženi saznanjem da u njihovoj blizini ima ljudi koji žive u bedemima tvrđave i koji u 21. veku pale sveće i stare krpe kako bi se zaštitili od najezde pacova. Upravo paljenje sveća i krpa, prema saopštenju novosadske policije, bilo je i uzrok požara, jer je vatra zahvatila kartone i najlon kojima je bio prekriven prednji deo katakombe u kojoj je živela ova četvoročlana porodica.

Kako smo u Kliničkom centru uspeli da saznamo, Živko Petrović je u ovom požaru zadobio opekotine manjeg stepena, njegovo zdravstveno stanje je stabilno i za tri-četiri dana bi trebalo da bude otpušten iz bolnice.

Tela dečaka Đorđa i Stevice i njihove majke Silvane preneta su na Institut za sudsku medicinu u Novom Sadu, radi obdukcije, i tamo se još uvek nalaze jer, kako smo takođe nezvanično saznali, porodica Petrović nema rođaka u Novom Sadu i niko se do sada na Institutu za sudsku medicinu nije interesovao za preuzimanje tela. Indirektnu potvrdu da nastradali u ovom požaru nisu imali rodbinu u Novom Sadu daje i činjenica da se sudu do juče niko nije obratio za odobrenje da preuzme tela. Ukoliko se ne pojavi niko ko bi ovakav zahtev podneo sudu, braća Đorđe i Stevica i njihova majka Silvana biće sahranjeni o trošku države.

Inače, Živko Petrović je nekada bio štićenik Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici. U nekoliko navrata mu je obezbeđivan posao u nekoliko novosadskih firmi, ali se on nije dugo zadržavao na tim radnim mestima, a u poslednje vreme porodicu je prehranjivao sakupljajući sekundarne sirovine. Nadležne službe su bile upoznate sa činjenicom da je ova porodica živela u katakombama Petrovaradinske tvrđave, pre dve godine im je bio obezbeđen stan, ali je Živko nedugo posle toga iz nepoznatih razloga napustio taj stan i sa ženom i decom se vratio u katakombe.   

Ključne reči: