nedelja 2. decembar 2007.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Status kvo u Pokrajini neodrživ

Glas istražuje Mogući raspleti kosmetske priče posle 10. decembra (4)

Status kvo u Pokrajini neodrživ

BEOGRAD - „Ruka pomirenja“ Beograda i Prištine ni posle dodatnih 120 dana pregovora još nije ni na pomolu, a kako Kfor uveliko gomila svoje trupe u srpskom severnom delu Kosmeta, sudbina pokrajine posle 10. decembra potpuno je neizvesna. Da li nas za desetak dana čeka jednostrano proglašenje nezavisnosti, te otcepljenje severnog dela pokrajine, status kvo, eskalacija ili pojedinačno nasilje, iznenadno iznalaženje zajedničkog rešenja ili neki drugi rasplet „kosmetskog čvora“, niko sa sigurnošću ne može da potvrdi.

Da je status kvo u pokrajini najverovatnija od svih opcija ukazala je nedavno Jelena Marković, portparol DS-a.

- Uverena sam da ćemo pre nego što se postojeće stanje na Kosmetu promeni imati još mnogo izbornih kampanja u Srbiji - rekla je Markovićeva.

Međutim, analitičar LJubodrag Stojadinović smatra da je održavanje postojećeg stanja i izostanak „zelenog svetla“ SAD i EU za nezavisnost Kosmeta nemoguće.

- Albanci su već dobili odobrenje za jednostrani potez i to je bilo jasno odmah posle Tačijeve izjave u Badenu, kada je naglasio da Priština sa Srbijom više neće razgovarati. Status kvo je moguć samo ako bi u nekom obliku bili nastavljeni pregovori. To bi za Srbiju značilo mnogo, jer bi kupila vreme i povećala šanse da njena opcija bude prihvaćena - istakao je on.

Stojadinović je dodao i da Beograd očigledno, ipak, nema saveznike koji bi mu pomogli da se njegov glas čuje i dobije na težini.

Posle 10. decembra, tvrdi Stojadinović, neće odmah sve biti drugačije. Međutim, u mesecima koji dolaze, posebno na proleće, postojeće stanje u pokrajini će neminovno biti promenjeno, te o statusu kvo, na duže staze, nema ni govora.

Da bi status kvo, kakav je dosad bio, mogao ikome više da odgovara sumnja Milan Jovanović iz Foruma za bezbednost i demokratiju.

- Status kvo ne odgovara stanovništvu na Kosovu, a ne odgovara ni međunarodnoj zajednici. Ima dosta osnova i za tvrdnje da ne odgovara ni razvojnim interesima Srbije u celini, jer je dosad, u najvećoj meri, loše uticao na njenu unutrašnju političku situaciju - rekao nam je Jovanović i dodao da moratorijum na pitanje o statusu pokrajine koji je Forum za bezbednost i demokratiju predlagao još pre dve godine „nije podrazumevao održavanje sadašnjeg statusa kvo, već je, pre svega, pokušao da predupredi loše posledice političkih manipulacija i nemogućnosti dogovora tri strane u dosadašnjim pregovorima, što su razgovori u Badenu još jednom potvrdili“.

Ključne reči:

Komentari

Kakvo pomirenje?! prvo Srbija treba da se kaje za genocidan rat da plati odshtetu svima redom ,da prva prizna nezavisnost Dardanije(kim) aha zaboraviosam ono shiroku autonomiju kao kao shto na Honk Kongu ili Olandska ostrva, dobra ideja promenite ustav to mozhete slobodno za Vojvodinu dok nije kasno.Autonomiju za Sanxhak, Preshevsku Dolinu,Timochku Krajinu itd. Sveu che se divite od vashih autonomija jedva chekamo da vidimo i da se nauchimo kako to funkcionishe kod vas...