nedelja 2. decembar 2007.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Sedamnaest godina na tronu Svetog Save

Danas je godišnjica od ustoličenja patrijarha Pavla na tron srpskih patrijarha

Sedamnaest godina na tronu Svetog Save

Danas se navršava sedamnaest godina otkako je NJegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski gospodin Pavle ustoličen na tron srpskih patrijarha, kao 44. naslednik Svetog Save!

Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve na izbornom zasedanju održanom 1. decembra 1990. godine u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu izabrao je za poglavara dotadašnjeg episkopa raško-prizrenskog Pavla, koji je ustoličen 2. decembra u beogradskoj Sabornoj crkvi. U svojoj pristupnoj besedi novi patrijarh uputio je verujućem srpskom pravoslavnom narodu, pravoslavnoj vaseljeni, hrišćanskom svetu i svim ljudima dobre volje poruku mira i ljubavi. Kako drevna tradicija SPC nalaže, na presto srpskih patrijarha ustoličen je i u Pećkoj patrijaršiji 22. maja 1994. godine.

Vanredno zasedanje Svetog arhijerejskog Sabora SPC, najvišeg tela SPC („crkvena skupština“) održano je u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, od 30. novembra do 6. decembra 1990. godine. Zasedanje Sabora pretvorilo se u zasedanje Izbornog Sabora za izbor patrijarha srpskog, zbog dugotrajne teške bolesti i dokazane nemoći patrijarha Germana, potvrđene stručnim nalazom konzilijuma lekara Vojnomedicinske akademije u Beogradu. Izrazivši toplu blagodarnost patrijarhu Germanu za njegovo dugogodišnje požrtvovano služenje na prestolu Svetog Save, Sabor je razrešio teško obolelog patrijarha svih patrijaraških dužnosti i obaveza. Zatim je Sabor tajnim glasanjem izabrao trojicu kandidata, a onda je na apostolski način, žrebom, konačni izbor pao na episkopa raško-prizrenskog Pavla.

MINISTAR VERA POSETIO PATRIJARHA PAVLA

BEOGRAD - Ministar vera Radomir Naumov posetio je juče patrijarha Pavla koji se nalazi na lečenju na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.
Prema poslednjem saopštenju konzilijuma lekara VMA, opšte zdravstveno stanje patrijarha Pavla diskretno je poboljšano i stabilizovano, javlja Beta.
Efekti primenjene terapije doveli su do poboljšanja srčane i plućne funkcije, navedeno je u izveštaju stalnog konzilijuma lekara