nedelja 2. decembar 2007.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Putinova partija ubedljivi favorit

Predsednik Rusije pozvao birače da danas izađu na parlamentarne izbore

Putinova partija ubedljivi favorit

U Rusiji su završene pripreme pred današnje parlamentarne izbore na kojima se očekuje ubedljiva pobeda partije predsednika Vladimira Putina, samo tri meseca pre predsedničkih izbora, prenose agencije.

Od Kamčatke do Kalinjingrada oko 109 miliona ljudi glasa na petim parlamentarnim izborima od raspada SSSR-a 1991. godine.

Putin, vodeći kandidat partije Ujedinjena Rusija, rekao je da će mu ubedljiva pobeda obezbediti mandat da nastavi da bude jedan od glavnih igrača u politici nakon povlačenja u martu naredne godine.

Bivši oficir KGB na vlasti od 2000. godine ocenio je da ovi izbori predstavljaju referendum o njegovoj vlasti i da će glas za njegovu Ujedinjenu Rusiju očuvati ekonomski napredak i stabilnost zemlje.

„Rezultati parlamentarnih izbora, bez sumnje, odrediće i ton predsedničkih izbora“, rekao je Putin u televizijskom obraćanju naciji u četvrtak, koje je ponovo emitovano u petak.

Putin je pozvao glasače da izađu na izbore i glasaju za Ujedinjenu Rusiju, upozoravajući da bi glasanje za njegove protivnike moglo vratiti zemlju u „poniženje, zavisnost i dezintegraciju“ prvih postsovjetskih godina.

Predizborna tišina stupila je na snagu od ponoći u petak, iako se i dalje vide gigantski posteri Ujedinjene Rusije širom Moskve, dok je teško zapaziti plakate preostalih 10 političkih partija.

Opozicija je optužila Kremlj za gušenje debate tokom kampanje dominiranjem na državnoj televiziji, zaplenom izbornih letaka i hapšenjem nekih predstavnika opozicije. Jedan od lidera opozicije i šahovski velemajstor Gari Kasparov odbacio je izbore kao „farsu“.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, Ujedinjena Rusija osvojiće 62 odsto glasova, dok će Komunistička partija dobiti tek nešto više od 12 odsto.

Ključne reči: