nedelja 2. decembar 2007.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Prokletstvoposci i izbori

Sa Lovćena - Protojerej mr Velibor Džomić

Prokletstvoposci i izbori

Čim u novinama pročitate ili preko elektronskih medija čujete i vidite da anatemisani raspop Miraš Dedeić sa grupicom svojih sledbenika od nedelje do nedelje ili od praznika do praznika ide u javno objanje seoskih crkava po Crnoj Gori onda znajte da su blizu neki izbori! Republički, opštinski, predsednički, partijski, redovni ili prevremeni. Nema veze koji i kakvi. Pa kakve veze ima raspop sa izborima - verujem da će se mnogi zapitati. Ima i te kakve!

Kao što partijama, svuda u svetu, za izbore služe propagandne parole, plakati, leci, saopštenja za javnost, reklamni televizijski i radijski spotovi, agencije za ispitivanje javnog mišljenja i slični izumi za namamljivanje glasova birača, tako su u te „izume“ u Crnoj Gori uleteli i raspopski anatemnjaci i prokletstvonosci. I oni, za račun različitih političkih partija, otkako su osnovani služe za namamljivanje birača.

Raspopi su na početku, dok nisu bili registrovani u cetinjskoj policiji, služili tadašnjem Liberalnom savezu Crne Gore i njegovom lideru Slavku Peroviću. Perović je o tome više puta govorio, pisao i javno hvalu iznosio. To je bio jedinstven slučaj da jedna politička partija pored Glavnog odbora, predsednika, izvršnog odbora, blagajnika, mesnih i opštinskih odbora u svojoj partijskoj strukturi ima i organizaciju koju su nazvali „crnogorskom crkvom“. Ne treba gubiti iz vida činjenicu da je Liberalni savez Crne Gore sa Socijaldemokratskom partijom Ranka Krivokapića i tadašnjim Crnogorskim federalističkim pokretom zapravo kolektivni osnivač nevladine organizacije tzv. crnogorske pravoslavne crkve. Nema sličnog slučaja u istoriji parlamentarizma. Ali Crna Gora je i po tome postala prepoznatljiva. Tada se u ulozi lažnog crnogorskog vladike našao raščinjeni arhimandrit Antonije (Abramović), a u ulozi „vernika“ koji su osnovali lažnu crkvu za partijske potrebe našli su se sve sami i sve do jednog komunisti, ateisti, agnostici, pa čak i neki odpadnici muslimani, Šiptari, Hrvati. Najinteresantnije je to što oni svoja bezbožna i protivcrkvena uverenja nigde i nisu krili dok su pričali o „obnovi“ crnogorske lažne crkve za partijske potrebe.

Kasnije je vladajuća Demokratska partija socijalista preuzela program tadašnjeg Liberalnog saveza, a sa njima i dobar deo njihovih birača i svega onoga što je liberalima služilo za namamljivanje glasova. Tako su se i raspopi našli u tom kolu.

I od tada, pa sve do danas, pred svake izbore raspopi po zadatku partijskih režisera i scenografa na improvizovanim binama glume sveštenike, vladike i simuliraju Crkvu. Doduše, za vreme liberala nisu bili registrovani. Sa prelaskom u drugi tabor dobili su i registraciju u policiji zajedno sa traktorima, autobusima, kamionima i automobilima koji su „skinuti sa osiguranja“ po belom svetu.

Tako je i sada pred predsedničke izbore u Crnoj Gori. Svaki glas je bitan, a biće i više kandidata. Dok se dva lidera opozicije do krvi, tj. do ostavke bore za „prvaka“ među pobeđenima dotle se vladajuća garnitura, iako još nije odredila kandidata, bori za skupljanje svakoga glasa. Režim zna da i one tvrdokorne raspopove sledbenike bez obzira što ih je malo, preko raspopa i naredbe da obije dve-tri seoske crkve valja uveriti da je kandidat vlasti najbolji. Zato su ga i pustili da u prisustvu policije nedavno obije crkvu u Bajicama i Zagredi kod Danilovgrada. A kad prođu izbori - onda raspop ponovo mora u ilegalu. Do novih izbora!