nedelja 2. decembar 2007.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Politika - ukratko...

Politika - ukratko...

Ne priznajemo odluke mimo SB UN!

 BEOGRAD - Srbija ne priznaje nijednu odluku o Kosmetu koja bi bila usvojena mimo SB UN, izjavio je juče Tanjugu ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić. - Srbija će apsolutno podržati odluke koje bude doneo SB UN, ali mora biti isto tako jasno da Srbija ne priznaje nijednu odluku koja bi se donela uz zaobilaženje SB, kao što je to nagovešteno sa Misijom EU koja bi zamenila Unmik - naglasio je Jočić.

Obezbedićemo mir bez obzira na Kosovo

 BANJALUKA - Premijer RS Milorad Dodik izjavio je juče da je Srpska odlučna da osigura unutrašnju stabilnost i mir bez obzira na razvoj situacije u vezi sa rešenjem statusa Kosmeta.- Moramo biti okrenuti samo RS, njenoj stabilnosti i održivosti. Najvažniji nam je naš položaj i značaj u okviru BiH i jačanje naše uloge u tome - rekao je Dodik, prenosi Beta. Premijer RS naveo je da će Nikola Špirić verovatno opet biti na čelu Saveta ministara BiH.

Za nastavak pregovora

 NJUJORK - Bivši američki ambasador u UN Džon Bolton izjavio je Tanjugu da bi nastavak pregovora Beograda i Prištine do postizanja rešenja o budućem statusu Kosova, „iako malo verovatan“, bio najidealniji put da se izbegne opasnost od izbijanja novog talasa nasilja, ili, čak, širenja sukoba na čitav region. On je rekao da je pristalica takvog procesa rešavanja statusa Kosova u kojem se ne preti priznavanjem eventualno jednostrano proglašene nezavisnosti pokrajine i u kojem se ne postavljaju rokovi za okončanje pregovora.

Srbija u granicama neagresivnog ponašanja

 NOVI SAD - Funkcioner Pakta za stabilnost Goran Svilanović očekuje da će reagovanje vlasti u Beogradu na eventualno jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova biti „unutar granica neagresivnog ponašanja“. On je rekao da nezadovoljstvo, „koliko god da je veliko, treba da bude manifestovano na način koji ipak garantuje zaštitu života ljudi i imovine“.

O novoj vladi posle konačnih rezultata

 PRIŠTINA - Predsednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači izjavio je juče da očekuje konačne rezultate izbora održanih 17. novembra kako bi počeo konsultacije o koaliciji za novu vladu.
Prema preliminarnim rezultatima, ova partija je pobedila sa oko 34 odsto na parlamentarnim izborima, kao i u većini opština. Tači je najavio da će se pre odluke o budućoj koaliciji sastati sa svim liderima drugih partija, te da će vlada koju će on voditi biti „stabilna i multietnička“.

Dulić mora raspisati izbore do kraja godine

 BEOGRAD - Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je da predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić mora raspisati predsedničke, pokrajinske i lokalne izbore do kraja godine. - Ustavni zakon je nedvosmislen i nema mesta drugačijem tumačenju - kazao je Marković.

De Marnak: Pogrešno sam protumačen

 PRIŠTINA - Komandant Kfora Gzavije De Marnak izrazio je žaljenje zbog pogrešnog tumačenja reči koje je izgovorio tokom rasprave između Prištine i Vašingtona u sredu, 28. novembra. - Tokom dela kada su bila postavljana pitanja, komandant Kfora ukazao je na postojanje demografskog jaza između albanske i srpske zajednice. NJegova namera bila je samo to da kaže da postoji raskorak u demografskim kretanjima ove dve zajednice koji je zapažen tokom novijih demografskih studija sprovedenih u regionu - saopštila je juče Kancelarija za informisanje Kfora. De Marnak je, inače, rekao da će Srbi biološki nestati.

EU se sprema za nezavisnost

 PRIŠTINA - Članice EU pripremaju se za jedinstveno delovanje pošto Kosovo jednostrano proglasi nezavisnost, piše prištinski Koha Ditore. List navodi da su međunarodni diplomati tokom poslednjih meseci potrošili „mnogo vremena i energije kako bi pronašli zakonske osnove koje se moraju preduzeti u tom slučaju“. Prema navodima dnevnika, neki britanski eksperti međunarodnog prava u ekspertizi za potrebe Kontakt grupe i EU zaključili su da „Rezolucija 1244 ne sadrži ništa što isključuje ili sprečava nezavisnost Kosova“.

Još četiri zakona do predsedničkih izbora

 BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije sutra treba da počnu novu sednicu, na kojoj će razmatrati predloge zakona o odbrani, vojsci, spoljnim poslovima i uređenju službi bezbednosti, javlja Tanjug.
Posle usvajanja zakona o predsedniku i izboru predsednika Republike, parlament bi donošenjem ova četiri zakona ispunio obaveze predviđene Ustavnim zakonom, uskladio ta rešenja sa novim Ustavom i stvorio pravne uslove da se mogu raspisati izbori za predsednika Republike.