nedelja 2. decembar 2007.
RSS
• Tehnologija •
Početna > Tehnologija > Odlična fiskalna godina

it barometar

Odlična fiskalna godina

Kompanija Henjlett-Packard je objavila finansijske rezultate za četvrti kvartal fiskalne 2007. godine, koji je završen 31. oktobra 2007. godine sa neto prihodom od 28,3 milijarde dolara, što je rast od 15 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

U četvrtom kvartalu ostvarena je operativna dobit po standardnom (GAAP) metodu knjiženja u iznosu od 2,6 milijardi dolara i korigovana zarada po akciji od 0,81 dolar, što je rast u odnosu na 0,60 dolara u istom periodu prethodne godine. Operativna dobit po nestandardnom (ne-GAAP) metodu knjiženja bila je 2,8 milijardi dolara, sa korigovanom zaradom po akciji po nestandardnom metodu knjiženja od 0,86 dolara, što je rast u odnosu na 0,68 dolara u istom periodu prethodne godine. Finansijski podaci po nestandardnom metodu knjiženja isključuju 132 miliona prilagođavanja nakon oporezivanja, odnosno 0,05 dolara po akciji, što se prvenstveno odnosi na amortizaciju kupljenih nepokretnosti. Finansijski podaci po standardnom i nestandardnom metodu knjiženja uključuju sve troškove isplate u akcijama u aktuelnom i prošlogodišnjem periodu.

"Snažni rezultati našeg poslovanja su pre svega rezultat izuzetnog poboljšanja u oblasti softvera", rekao je Mark Hurd, predsednik i generalni direktor HP-a. "Ove godine imamo preko 12 milijardi dolara novog prihoda. Iako imamo još posla, HP je dobro pozicioniran za dalji napredak na tržištu."

Prihod u regionu Amerike porastao je za 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 11,9 milijardi dolara. U oblasti Evrope, Bliskog istoka i Afrike, porastao je za 19 odsto i iznosi 11,6 milijardi dolara. Prihod je porastao za 20 odsto u azijsko-pacifičkom regionu i iznosi 4,8 milijardi dolara. Kada se ovi iznosi prilagode efektima promene vrednosti valuta, prihod u regionu Amerike porastao je za devet odsto, u oblasti Evrope, Bliskog Istoka i Afrike za 12 odsto, a u azijsko-pacifičkom regionu za 14 odsto. Prihod izvan SAD u četvrtom kvartalu činio je 67 odsto ukupnih prihoda, pri čemu je prihod u BRIK (Brazil, Rusija, Indija i Kina) zemljama porastao za 37 odsto u odnosu na isti period prethodne godine i čini devet odsto ukupnog prihoda.

Neto prihod za fiskalnu 2007. godinu iznosi 104,3 milijarde dolara, što je rast od 14 odsto, odnosno 10 odsto kada se uračunaju efekti promene vrednosti valuta. Operativna dobit po standardnom (GAAP) metodu knjiženja iznosi 8,7 milijardi dolara, a korigovana zarada po akciji 2,68 dolara, što predstavlja rast u odnosu na 2,18 dolara u istom periodu prethodne godine. Operativna dobit po nestandardnom (ne-GAAP) metodu knjiženja je 9,6 milijardi dolara, sa korigovanom zaradom po akciji po nestandardnom metodu knjiženja od 2,93 dolara, što je rast u odnosu na 2,38 dolara u istom periodu prethodne godine. Finansijski podaci po nestandardnom metodu knjiženja ne uključuju 690 miliona dolara prilagođavanja nakon oporezivanja, odnosno 0,25 dolara po akciji, što se prvenstveno odnosi na amortizaciju kupljenih nepokretnosti, troškove istraživanja i razvoja u toku, troškove restruktuiranja i pozitivne efekte smanjenja penzija. Finansijski podaci po standardnom i nestandardnom metodu knjiženja uključuju troškove isplate u deonicama u trenutnom i istom periodu prethodne godine.