nedelja 2. decembar 2007.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Novi Sajam knjiga ipak nije vašar

Izmenjeni koncept niškog Sajma knjiga izazvao polemike u niškoj javnosti

Novi Sajam knjiga ipak nije vašar

NIŠ - Na ovom, 44. po redu Sajmu knjiga u Nišu, na kojem je preko stotinu izdavača predstavljeno na 70 štandova, prvi put smo se opredelili da na sajmu budu samo izdavači. To je bilo poznato još u toku prijavljivanja za ovaj sajam, izdavači su tu koncepciju apsolutno podržali, i teško je razumeti one koji sada pokušavaju da „iskoče“ iz te koncepcije, i na svom štandu budu i preprodavci tuđih izdanja, i sitno gunđaju kada ih mi, kao organizatori, na to opomenemo - kaže direktor Niškog kulturnog centra (NKC) i direktor Sajma Vesna Bratić.

- Potpuno sam zadovoljna kako sajam teče, ne samo na štandovima u hali „Čair“, oko kojih je svakodnevno i mnogo ljubitelja knjige, nego i brojnim pratećim manifestacijama, promocijama, književnim večerima i drugim oblicima približavanja knjige čitaocu. To su i prilike da izdavači oslušnu čitaoce, i vide šta je to što bi čitaoci voleli da vide među koricama njihovih novih, budućih izdanja - kaže Vesna Bratić.

Ona dodaje da u potpunosti, uz podršku brojnih izdavača, „stoji iza ove nove sajamske koncepcije“, jer smatra da je „najteže izdati knjigu, a mnogo lakše preprodavati je, često i po vašarskom konceptu, uz ostale knjižarske drangulije koje se često pojavljuju na ovakvim manifestacijama“.

Vlasnik niške privatne izdavačke kuće „Zograf“ Despot Despotović kaže da bi, iako je pre svega izdavač, bio spreman da polemiše oko nove koncepcije niškog sajma, ali da je ona bila poznata svim izdavačima pre ove manifestacije, i da zato oni koji su došli i otvorili štandove treba da je poštuju.

- I ja sam lično pokušao da proturim neke knjige koje nisu moja izdanja, ali su to knjige pisaca koji su trenutno okupljeni oko moje izdavačke kuće. Organizatori su me „ulovili“, opomenuli, i ja to poštujem - navodi Despotović.

Beogradska kuća „Plato“ na sajmu ima štand na kojem se predstavilo 14 izdavača. Direktor ove kuće Slavko Poledica rekao nam je da sa organizatorima Sajma nema većih problema, iako je pre početka niškom NKC, kao organizatoru, poslao pisanu sugestiju da se opredeljenje da sajam bude samo izdavački eventualno promeni.