nedelja 2. decembar 2007.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Nove informacije za Karlu del Ponte

Nove informacije za Karlu del Ponte

NOVI SAD - Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim LJajić najavio je da će glavnoj tužiteljki Karli del Ponte, tokom njene sutrašnje oproštajne posete Beogradu, biti izneta neka nova saznanja u potrazi za beguncima.

- Predočićemo joj naše najnovije aktivnosti na tom polju i izneti neka nova saznanja, čija provera je u toku. Teško je, međutim, verovati da će se Ratko Mladić i još neki naći u Hagu do odlaska gospođe Del Ponte sa tog položaja - rekao je on u Novom Sadu, preneo Tanjug.

LJajić je podsetio da glavna tužiteljska Haškog tribunala ima obavezu da podnese izveštaj generalnom sekretaru UN do 10. decembra, kada i prestaje njen mandat.

- Naš je interes da nastavimo saradnju sa Tribunalom, jer od toga zavisi i naše približavanje evropskim integracijama. Da nemamo tog bremena, Srbija bi bila u nešto boljoj pregovaračkoj poziciji i kada je o statusu Kosova reč - istakao je LJajić i podsetio da su pojedine članice EU već sada spremne da Beograd i Brisel potpišu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Međutim, neke insistiraju na tome da se najpre vidi šta će navesti Del Ponteova.

- Nadam se da će pomenuti sporazum biti potpisan do kraja januara iduće godine, bez obzira na to šta će se događati s Kosovom i Metohijom, jer je reč o dva odvojena procesa - kazao je on.

Ključne reči: