nedelja 2. decembar 2007.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Lokalna uprava smenila direktora

Zbog smene Mileta Stanića roditelji se obratili Lončaru

Lokalna uprava smenila direktora

Staniću se zamera da je u selu Gornja Sabanta izdao školski prostor bez odobrenja školskog odbora, da je bivšu fiskulturnu salu adaptirao u učionicu bez dozvole, kao i izgradnja pasarele i nove fiskulturne sale, kaže za Glas javnosti Slađan Kovačević, nastavnik razredne nastave

KRAGUJEVAC - Nastavnici i roditelji učenika Osnovne škole „Svetozar Marković“ protestovali su juče pred zgradom škole zbog iznenadne smene dosadašnjeg direktora Mileta Stanića. Sa protesta je prosleđen zahtev ministru prosvete Zoranu Lončaru da hitno pošalje republičku prosvetnu inspekciju u kontrolu i proveri navode koji su bili povod za smenu Stanića.

- Na sastanku održanom 28. novembra, bez prethodne najave, smenjen je dosadašnji direktor Mile Stanić i za vršioca dužnosti postavljena nama nepoznata Verica Kompirović. Istovremeno, na tu sednicu lokalna uprava je poslala svoja dva nova člana školskog odbora, i jednog od njih izabrala za predsednika odbora. Ono što smo mi saznali, Staniću se zamera da je u selu Gornja Sabanta izdao školski prostor bez odobrenja školskog odbora, da je bivšu fiskulturnu salu adaptirao u učionicu bez dozvole, kao i izgradnja pasarele i nove fiskulturne sale - kaže za Glas javnosti Slađan Kovačević, nastavnik razredne nastave.

O smeni Stanića nije traženo mišljenje kolektiva, niti je ispoštovan zahtev zaposlenih da njihovi predstavnici prisustvuju sednici odbora. Takođe, nije ni bilo rasprave da li Stanića treba ili ne razrešiti, već se odmah pristupilo glasanju. Nakon razrešenja dosadašnjeg direktora, hitno je zasedao i savet roditelja, koji nije prihvatio odluku školskog odbora o razrešenju Stanića, jer je u suprotnosti sa stavom nastavnika i roditelja.

Od 134 zaposlena, podršku smenjenom direktoru i svoj potpis dalo je 109 zaposlenih.

- Direktora škole postavlja ministar prosvete na predlog kolektiva i školskog odbora. Ukoliko se dogodi situacija da školski odbor podržava jednog kandidata, a kolektiv drugog, ministar donosi konačnu odluku - kaže Kovačević.

Zaposleni u Osnovnoj školi „Svetozar Marković“ traže da najkasnije do srede, odnosno u roku od sedam dana od dana donošenja sporna odluke, Ministarstvo prosvete proveri navode i legalnost odluka školskog odbora i o tome da zvanično mišljenje.    

Ključne reči: