nedelja 2. decembar 2007.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Kultura - ukratko..

Kultura - ukratko..

Hendriksov album iz 1968. za 20.000 dolara

 NJUJORK - Album Džimija Hendriksa iz 1968. prodat je za 20.000 dolara (13.549 evra) na „Kristijevoj“ aukciji uspomena na najuspešnije rokere šezdesetih i sedamdesetih godina u NJujorku.
Primerak Hendriksovog albuma „Adžis: Bold as Love“ sa posvetom „Hvala na svemu“ i tri muzičareve fotografije u boji prodati su za duplo veću sumu od procene pre aukcije.
Tri kartonska postera za Hendriksove koncerte 1968. i 1969. prodata su za 10.625 dolara (7.198 evra), 16.250 dolara (11.009 evra) i 18.750 dolara (12.701 evra).
Džemper iz linije urađene za promociju albuma „Goat’s Head Soup“ (1973) „Roling Stonsa“ prodat je za 4.750 dolara (3.218 evra).
Majica benda „Jardberds“ iz 1967. dostigla je 3.000 dolara (2.032 evra), a majica „Led Cepelina“ iz 1973. 1.625 dolara (1.101 evro).
Bela košulja sa zelenim kratkim rukavima sa rečima „Rat je gotov! Ako to želite“ iz pesme „Happy Džmas (NJar Is Over)“ Džona Lenona prodata je za 1.875 dolara (1.270 evra).

Im Kvon-teku orden Legije časti

 SEUL - Južnokorejski režiser Im Kvon-tek dobio je orden Legije časti za promociju korejskih filmova u Francuskoj, javili su južnokorejski mediji.
Francuski ambasador u Južnoj Koreji uručio je Imu orden Legije časti u ambasadi u Seulu.
Im (71) je jedan od najpoznatijih južnokorejskih režisera i dobitnik velikog broja priznanja, uključujući nagradu za režiju na festivalu u Kanu 2002, za film „Obojena vatra“.
Im Kvon-tek je tokom karijere, koja traje više od četiri decenije, snimio više od 100 filmova, od kojih se veliki broj bavi Korejskim ratom iz pedesetih godina i podelom koja je usledila posle njega.
Napoleon Bonaparta ustanovio je Legiju časti 1802, kao najviše priznanje koje Francuska dodeljuje za izuzetan doprinos toj zemlji, uključujući visoke umetničke i intelektualne domete.
Među Amerikancima koji su odlikovani Legijom časti su pisac Norman Majler i bivši američki državni sekretar Kolin Pauel.

Više od 110 miliona evra za ruske umetnine

 LONDON - Aukcijske kuće „Kristi“ i „Sotbi“ postigle su rekordne rezultate na ovonedeljnim aukcijama ruske umetnosti u Londonu na kojima su dela prodata za više od 110 miliona evra.
Ruske umetničke knjige, dekorativni predmeti, knjige i ikone dostigle su rekordnih 44,9 miliona funti (63 miliona evra) na „Kristijevoj“ aukciji ruske umetnosti. Poređenja radi, prihod sa prošlogodišnje aukcije iznosio je 28 miliona funti (39,2 miliona evra).

I „Sotbi“ je oborio svoj prošlogodišnji rekord od 22 miliona funti (30,8 miliona evra) i na ovogodišnjoj aukciji ostvario prihod od 38,6 miliona funti (54,1 miliona evra).
Na istoj aukciji, slike i crteži Konstantina Somova, iz kolekcije francuske porodice ruskog porekla, prodati su za 6,3 miliona funti (8,8 miliona evra), tri puta više od procenjene sume.
„Sotbi“ je sliku „Zvončići“ Natalije Gončarove prodao za tri miliona funti (4,2 miliona evra). Prag od milion funti na toj aukciji prešla su još četiri umetnička dela.

Svetska premijera Modiljanija poklon gradu

 BEOGRAD - Svetska premijera do sada nepoznate slike „Portret muškarca“ Amadea Modiljanija u Beogradu je veliki gest vlasnika slike, poklon njegovom rodnom gradu, rekao je juče na konferenciji za novinare u galeriji „Progres“ direktor Instituta „Modiljani“ u Rimu Kristijan Parizo.
On je napomenuo da je to čin velike želje vlasnika Modiljanijeve slike čija je autentičnost nedavno potvrđena posle 17 godina ispitivanja, da njen galerijski život počne baš u Beogradu, mada su za takav događaj bili zainteresovani svetski umetnički centri, od NJujorka do Pariza.
On je precizirao da je takav potez vlasnika, koji i dalje ne želi da otkrije svoj identitet, „van svih političkih priča“ i da je motivisan samo umetnošću.
„Ovo je njegov narod i njegova zemlja i treba da cenimo njegov današnji gest“, dodao je Parizo. Zainteresovanost svetske javnosti za novootkriveno Modiljanijevo delo on je ilustrovao podatkom da je više od 130 novinskih kuća u svetu pratilo proces utvrđivanja autentičnosti slike „Portret muškarca“.
Parizo je rekao da nema nikakvih novih podataka o tom ulju na platnu, dimenzija 38 dž 46 centimetara, koje je čuveni italijanski portretista, jedan od najuticajnijih predstavnika „pariske škole“, naslikao 1918. godine. Ne zna se ko je muškarac na slici, ali se pretpostavlja da je mlađi čovek iz umetničkog sveta i da je nastala u Nici.
Naučnik Instituta za atomsku fiziku „Ars mensure“ u Rimu Stefano Ridolfi, stručnjak za utvrđivanje autentičnosti umetničkih dela, objasnio je da se tek zahvaljujući naučnim metodama koje se koriste u poslednjih pet godina došlo do konačnog utvrđivanja autentičnosti slike čuvenog portretiste Modiljanija.
Na izložbi u galeriji „Progres“, pored „Portreta muškarca“, publika će do 10. decembra moći da vidi još 22 originalna Modiljanijeva crteža, originalna dokumenta, pisma i fotografije koje ilustruju životni put poznatog slikara, kao i jednu njegovu skulpturu.

„Sinemonster“ na autorskom festu

 BEOGRAD - Istaknuti francuski reditelj i strip autor našeg porekla Enki Bilal predstavio je sinoć svoj novi projekat u specijalnom programu Festivala autorskog filma u Beogradu.
U Dvorani kulturnog centra prikazan je njegov eksperimentalni film „Sinemonster“ sa živom muzičkom pratnjom Gorana Vejvode, koji takođe ima uspešnu karijeru u Francuskoj.
Bilal je rođen u Beogradu, a od svoje devete godine živi u Parizu. Naša publika dobro poznaje njegov rad, jer su u proteklih desetak godina ovde prikazana tri Bilalova dugometražna animirana filma - „Bunker Palas hotel“, „Tiko Mun“ i „Besmrtna“.
On je sada od tih filmova, ekranizacija svojih strip albuma, napravio kolaž u trajanju od 70 minuta.
U razgovoru sa novinarima na Festivalu Bilal je rekao da je „Sinemonster“ više eksperiment nego film, a da u svakom slučaju nudi novo iskustvo.