nedelja 2. decembar 2007.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Kertes i Simović cimeri u zatvoru

Bivši direktor Carina deli sobu sa još trojicom pritvorenika

Kertes i Simović cimeri u zatvoru

BEOGRAD - Bivši direktor Savezne uprave carina (SUC) Mihalj Kertes (60), koji se devet meseci nalazi u pritvoru zbog optužbi da je nezakonito iznosio državni novac na Kipar, deli zatvorsku sobu sa Aleksandrom Simovićem (30), članom zemunskog klana, osuđenog za učešće u ubistvu premijera Zorana Đinđića, saznaje Glas.

Zajedno u sobi sa nekadašnjim visokom državnim funkcionerom je i jedan od pripadnika paravojne formacije „Škorpioni“, osuđen za ratne zločine nad muslimanima u BiH, i još jedan manje „slavan“ pritvorenik. Kako saznajemo, Kertesovi zatvorski cimeri su korektni prema ovom nekadašnjem visokom funkcioneru, kojem je, umesto vile u Diplomatskom naselju na Banovom brdu, trenutna adresa Bačvanska ulica.

Pošto je Kertes šećeraš i narušenog zdravlja, „cimeri“ iz sobe ne daju mu da čisti sobu i toalet, ali ga zato teraju da radi sklekove, kako bi ostao u dobroj fizičkoj kondiciji.

NJegov advokat Predrag Milovančević potvrdio je saznanja Glasa i dodao kako je zabrinut za zdravlje svog klijenta.

- On je bolestan čovek, a u zatvoru je već devet meseci. Jedno vreme bio je u samici, a sada je u zajedničkoj ćeliji. Pet meseci je radio na odbrani za predmet „Kipar“ i dosta vremena je išao u sud da vrši uvid u spise, koji se nalaze u čak 47 registara - kaže Kertesov branilac. Suđenje za „Kipar“ zakazano je za 5. i 6. decembar.

Kertes je optužen za nelegalno iznošenje višemilionskih suma na Kipar i nezakonito finansiranje Socijalističke partije Srbije i Službe državne bezbednosti (SDB), čime je savezni budžet oštetio za 60 miliona evra.

Osim ovog procesa, Kertes je osuđen na dve godine i pet meseci zatvora u za pomaganje uciniocima zločina na Ibarskoj magistrali 3. oktobra 1999. godine, kada su poginula četiri funkcionera SPO. Na ovu presudu uložena je žalba, a Vrhovni sud Srbije bi uskoro trebalo da odluči o njoj.