nedelja 2. decembar 2007.
RSS
• Vesti •
Početna > Vesti > Kako se dele pare

Nema nadzora nad trošenjem sredstava za životnu sredinu

Kako se dele pare

BEOGRAD - Pojedine opštine u Srbiji dobijaju sredstva za očuvanje životne sredine čiju potrošnju niko ne kontroliše i moguće ih je nenamenski usmeravati, izjavila je juče pomoćnica direktora Fonda za zaštitu životne sredine Nataša Veljković.

Kako prenosi Beta, ona je pojasnila da postoje propisi o raspodeli naknade za životnu sredinu i način na koji lokalna samouprava može da je propiše, ali je, kako je dodala, problem što se nadzor tih sredstava nigde ne pominje. „Tim opštinama novac za očuvanje životne sredine odobrava republički fond, a sakupljaju i sredstva od naplaćenih taksi zagađivačima, pošto 60 odsto naplaćenih taksi ide u republički, a 40 odsto u opštinski fond“, kazala je Veljkovićeva.

Ona je dodala da opštine sakupljaju i novac od taksi koje mogu same da propišu ukoliko takva taksa već nije propisana od republičkog fonda i da svim sakupljenim sredstvima lokalna samouprava raspolaže bez kontrole.

Prema rečima Veljkovićeve, fondovi na lokalnom nivou su odgovorni opštini za svoj rad i trošenje sredstava, jer ih ona osniva i dodeljuje im budžet.

Pedesetak od 160 opština u Srbiji dobija novac za zaštitu životne sredine, navodi ona i dodaje da je takva raspodela neravnomerna zbog činjenice da zagađenje okruženja često prevazilazi lokalne okvire.

Prema rečima Nataše Veljković, za dalji rad vezan za problem nenamenskog trošenja tih sredstava treba dobiti saglasnost i od drugih ministarstava - finansija, energetike i poljoprivrede. Ministarstvo za zaštitu životne sredine, odnosno Fond za zaštitu životne sredine, treba da dobije ovlašćenja da kontroliše namensko trošenje sredstava ili da promeni način raspodele tih sredstava, zaključila je ona.

Ključne reči: