nedelja 2. decembar 2007.
RSS
• Slobodno vreme •
Početna > Slobodno vreme > Kakav je to atak na viruse!

Zdravom ishranom pobedite grip i prehladu

Kakav je to atak na viruse!

Žvakanjem sveže šargarepe smanjićete broj mikroorganizama u usnoj duplji, što je izuzetno važno u početnoj fazi bolesti

Svi odavno primenjujemo stare dobre recepte kojima su nas još kao mališane lečile mame i bake kada smo bili prehlađeni ili imali grip. Iako su danas infekcije drastično jače, ostajemo verni toplim čajevima i umotanim stopalima u kukuruzno brašno. Zima samo što nije i zvanično zakucala na naša vrata, a vi već muku mučite sa kijavicom, blagom groznicom, o grlu da i ne govorimo. Pitate se da li će vas bar jedne godine grip zaobići. Ne gubite vreme tako što jadikujete nad sopstvenim identitetom, već se prihvatite posla kako biste se što pre digli iz kreveta i, naravno, kao i mnogo puta do sada krenite put kuhinje.

Zavrnite rukave i, ako nemate električni sokovnik, iscedite pomorandže, limun i grejpfrut. Malo ćete se naježiti od sveže soka, a usta će vam se skupiti od kiseline, ali ćete se brzinom svetlosti osvežiti. Ako još tom koktelu dodate i dve kašičice mlevenog badema, dobićete i preko potrebnu energiju. Verujte na reč Riki Zarai! Čajevi od kamilice, šipka, nane, hibiskusa, žalfije pijte do iznemoglosti jer su upravo oni rešenje za bolno grlo.

Ukoliko vas već nekoliko dana lomi temperatura, skuvajte „čudotvornu“ pileću supicu. Prilikom znojenja organizam gubi dragocene elektrolite, a supa je izvor cinka koji sprečava razmnožavanje virusa. Pojedite neku jabuku, ili grozd! Koristite ovih dana mahunarke i integralne žitarice jer su to pravi vitezovi kada je u pitanju borba sa gripom i prehladom. Bolest će posustati ako je bombardujete kupusom, šargarepom, cveklom ili barenim krompirom i kukuruzom. Riznica karotena, vitamina Ce i E nalazi se u zelenim delovima praziluka. Ovo povrće jača imunitet i pomaže kod prehlade i infekcija.

Ne treba zaboraviti crni i beli luk. Čene belog luka obiluje alinom, sastojkom koji ima antibakterijska i antivirusna dejstva. Beli luk je šampion među prirodnim antibioticima! Verovatno niste znali da ćete žvakanjem sveže šargarepe smanjiti broj mikroorganizama u usnoj duplji, što je izuzetno važno u početnoj fazi prehlade. Izbegavajte slatkiše, bez obzira na to koliko volite da se sladite jer šećer slabi imunološki sistem pa organizam ne može da se bori protiv virusa.