nedelja 2. decembar 2007.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Indija sa Rusijom lansira kosmički brod na Mesec

Indija sa Rusijom lansira kosmički brod na Mesec

Indijska organizacija za kosmička istraživanja (ISRO) precizirala je datum lansiranja prvog svemirskog broda na Mesec - „Čandrajan - 1“, saopšteno je u NJu Delhiju, prenosi Tanjug.

Direktor programa Šiv Kumar je izjavio da će indijske rakete sa bespilotnim kosmičkim aparatom za proučavanje prirodnog Zemljinog satelita startovati 9. aprila 2008. godine.

Projekat „Čandrajan-1“, u prevodu „Mesečev brod“, predviđa lansiranje aparata teškog 560 kilograma na Mesec pomoću indijske rakete iz serije PSLV.

Aparat će sa Mesečeve orbite uz pomoć najnovije opreme dobijati snimke površine u različitim dijapazonima, a planirano je i spuštanje sonde za istraživanje minerala.

„Čandrajan-1“ je prvi korak na istraživanju Meseca, indijskog kosmičkog programa, u kome aktivno sarađuje sa Rusijom. U okviru rusko-indijskog samita u Moskvi 12. novembra, potpisan je sporazum o zajedničkom istraživanju Zemljinog satelita.

U periodu od 2011-2012. godine uz pomoć indijske rakete nosača lansiraće se kosmički aparat sastavljen od orbitalnog i modula za prizemljenje.

Kako se predviđa, orbitalni modul „orbiter“ će se nalaziti na Mesečevoj polarnoj orbiti, odakle će obavljati naučna istraživanja. Modul za prizemljenje sa pokretnom istraživačkom laboratorijom će se spustiti na površinu Meseca i proučavati pripolarne oblasti.

Prema potpisanom sporazumu, Indija će obezbediti raketu i orbitalni modul, a ruska strana konstruisati i montirati modul za prizemljenje i lunohod, podseća agencija Itar tas.