nedelja 2. decembar 2007.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Hrvatima ne damo ni metar Srpske

Mladen Ivanić, potpredsedavajući Doma naroda BiH

Hrvatima ne damo ni metar Srpske

Stvaranje hrvatskog entiteta moguće samo na prostorima Federacije BiH, a nikako na teret RS uuu Nastave li se pritisci na RS, onda i presedan nezavisnosti Kosova može biti problem

BEOGRAD - Bosanski političari uhvatili su zadnji voz i dogovorili se o izmenama poslovnika o radu oba doma Parlamentarne skupštine BiH, te tako, ipak, neće biti preglasavanja ni entiteta, ni konstitutivnih naroda, a zato ni ostavki predstavnika republike Srpske u toj insituciji. Mladen Ivanić, potpredsedavajući Doma naroda bosanskog parlamenta i lider PDP-a, u intervjuu za Glas kaže da Srpska tim dogovorom nije izgubila ništa, već je, naprotiv, izašla još snažnija, pošto je sprečila da se nastave mehanizmi kojima bi se preglasala u institucijama BiH.

- Dogovoreno je i da odluka visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, u vezi sa Savetom ministara BiH, bude promenjena u delu koji kaže da nema sednice Saveta bez predsedavajućeg i dva zamenika, odnosno da je nema bez čelnih ljudi Srba, Hrvata i Bošnjaka. I time smo sprečili bilo kakvu mogućnost preglasavanja.

Dakle, Nikola Špirić se vraća u premijersku fotelju.

Još nije dogovoreno, ali verujem da hoće, tokom sledeće sedmice ili najkasnije posle naših izbora.

SMEŠNE OPTUŽBE

Ipak ćete za sedam dana na crtu za predsednika RS, iako imate i optužnicu za zloupotrebu položaja.
Srpski političar koji nije spreman da bude smenjen ili kriminalizovan bolje da se ne hvata posla u BiH.  Za optužbu se ne sekiram jer je smešna! Nas 15 je optuženo da smo eventualno napravili štetu od 70.000 maraka. Dakle, svako po 4.000 po. To je toliko smešto da ga neću komentarisati. I  to je pritisak, ali ću ga izdržati i verujem da su to i građani prepoznali.

Međutim, sad Hrvati traže treći entitet, a priča se da zato od Srpske hoće Šamac, Derventu i Brod.

Spreman sam da razgovaram o svim predlozima, ali ne i da prihvatim predlog koji ide na teret Srpske. Znam da deo Hrvata želi da napraviti treći entitet, ali želi i neke teritorije koje su u RS. I to je nemoguće prihvatiti. Dakle, možemo razgovarati i o trećem entitetu, ali to može biti samo na prostorima Federacije BiH, a nikako na teret Republike Srpske. Ne damo ni metar Republike Srpske!

Kosmetu sve više preti jednostrana nezavisnost. Hoće li i RS onda ići ka samostalnosti?

U ovom istorijskom trenutku nije moguće tražiti referendum jer to ne bi niko priznao. Međutim, sasvim je sigurno da kosmetski presedan, u godinama koje dolaze, može biti presedan i za neke druge slučajeve. A šta će biti sa BiH zavisi mnogo više od njene unutrašnje situacije. Nastave li se pritisci na RS, onda i presedan Kosova može biti problem. Nadam se da se to neće desiti, jer nam sadašnja ustavna pozicija sasvim odgovara, nemamo problema s time. Ali, ako i dalje bude napada, sve opcije moguće.

Bosna je, izgleda, konačno pred parafom sporazuma sa EU.

Očekujem da su međunarodne institucije, posle situacije u kojoj je sve bilo neizvesno, izvukle pouku i da nikada više neće nametati odluke, pogotovu ovako nepripremljeno, jer je njihov krajnji rezultat bio širenje nepoverenja. A izašli smo sa situacijom da se Srpska ne može preglasati i zato je ovo velika pobeda institucija RS.

Ključne reči:

Komentari

Velika pobeda, dabome: fotelje su sacuvane!!! A i Lajcaka su naucili pameti, pa su mu pokazali kako nemoze da nametne odluke...

Lajcak je uradio sve sto je zelio samo je steta sto su nasi politicari na sve pristali. o cemu pricas mi nekoga pameti naucili

Ma ja to samo sarkasticno parafraziram reci ovog imbecila sto je dao izjavu da je RS medjunarodnoj zajednici pokazala ko je gazda...

tresla se gora rodio se mis.Nasa vlast je toliko dramatizovala na pocetku Lajcakove odluke i ko protivili se tim odlukama a na kraju sve su to prihvatili kao sto su mogli i prije mjesec dana .Jadan narod ko nas vodi

A što će Hrvati dati nazad nama ? Naš Knin glavni grad Krajine? Benkovac ? Vukovar ? Beli Manastir, Glinu ? Dvor? Kostajnicu ? Vrginmost? Vojnić ? Krnjak? Karlovac? ILI sve to zajedno ???

SVE CETE VRATIT HRVATIMA STO STE UKRALI,A TOGA JE DOSTA I SVI CE ONI KOJI SU URADILI ZLOCIN NAD HRVATIMA ,KAD -TAD U LEPOGLAVU!!

Ovo je velka izdaja narode. Velika izdaja!!! Umesto da se Republika Srpska odovoji cim Sipci proglase nezavisnost,.. Sta sad, . Rusi nas podrzavaju i govore da ce se RS odvojiti ako Siptari proglase nezavisnost,,. a ova bagra na celu RS potpisuje dogovore sa Americko-engleskim smecem!!
Pa da li Srbi shvataju kakva ih bagra vodi?? U roku od 10 godina nece ni Beogradski pasaluk od Srbije ostati!! Sramota!!

Izdaja!

Izdajnici!

Kasnije ili pre Srpska ce biti nezavisna srpska zemlja bilo u zajednici sa Srbijom ili samostalna drzava svejedno je!

Misliš bit će država kao i Republika Srpska Krajina ? Za nju danas Srbija i vlast u Srbiji i ne pita. Ne čuje se ništa o vladi u progonstvu. Srbija ima pravo tražiti barem autonomiju za Srbe u Hrvatskoj koji su izbačeni iz ustava. Ali izdajnička vlast Srbije ne želi se nikome zamerati pa svagde gubi. Koliko muslimani trube o jednoj Srebrenici i sada su dobili sud protiv UN. Dotle pametna vlast Srbije nediže buku za celu Srpsku Krajinu koja je izdana i proterana a bila je pod zaštitom tog istog UN-a. Znači muslimanima je jedna Srebrenica veća nego Srbima Republika Srpska Krajina koja je bila oko 35 % teritorije NDH , Hrvatske.Tolike površine se mogu odreći samo ljigavci.
P.S. Milošević isto nije htio otvoreno braniti Srbe u Hrvatskoj da se ne zameri. Za nagradu što je debelo izdao svoj narod završio ju u Hagu i da nije maknut bio bi proglašen ratnim zločincem. Ova vlada ponavlja sve njegove greške.

Ko ce bre biti nezavisan? Ma ni za 100 godina...Srpska je izgubila priliku za sva vremena.!!

Nigde, ali bas nigde da procitan stvarni sadrzaj ovog sto je potpisano. Vidim da muslimani likuju, ali Srbi su tihi i glume neke pobednike, no nigde bas da procitam istinu. Sta znaci maksimalno ce se nastojati da se ne preglasavaju niti jedan narod.Glupost, nista drugo i to ce da im odmah zastane u grlu.
Ne verujem vise ni u Dodika a kamo li u ovg kameleona, u Spirica najmanje jer je on najveci kameleon.

Polako ljudi, naravno da ce se odvojiti kad tad, ali to moze da se desi samo kad ojaca (i institucionalno i ekonomski i kulturno i vojno).
Sada na zalost nije bilo snage za otcepljenje, a ove Lajcakeove mere su bile samo probni balon da se lakomisli odmah naljute i pokusaju otcepljenje, da bi onda oni okupirali RS i povlacenjem ucenjivali Srbiju za Kosovo.
To je sve bilo u funkciji toga, ali su se malo presli jer to preglasavanje ne odgovara ni Hrvatima, koji kao sto vidite to nisu dopustili ni po cenu obecanja da ce kasnije i dobiti entitet (nisu naseli na laz i podvalu), jer im tako preti nestajanje.

Polako ljudi, sacekajmo jos malo.
Samo scenario ekonomskog razvoja RS vodi ka otcepljenju, nista vise.
Zamislite da je RS sada prema federaciji kao Slovenija prema ostatku SFRJ, a da je pozicija Rusije ojacala i vratila uticaj u Evropi....pa naravno da bi mogla da ucenjuje i trazi razne povlastice, ali i da preti osamostaljenjem.
Ovaj scenario je vrlo lako ostvarljiv vec za 5-10 godina, a Rusi mogu da povrate uticaj i ranije, kako se SAD fasisticki ponasaju .

Gorane a kako misliš da će Srpska ojačati ? Najvažniji je narod primer Kosovo i visoki natalitet jedino to bi ojačalo Srpsku.
Fakti su da se u BH -Federaciji godišnje rađa oko 22 500 dece a u Srpskoj oko 11 000 dece sa tendencijom opadanja. Kako onda postaviti jedne naspram drugih kad je prosti odnos snaga 2 naprama 1 sa daljnim pogoršanjem. Jedino visok natalitet može očuvati Srpsku zato ne mudrujte nego volite svoje supruge i pravite male srpčiće ako želite da opstanemo u protivnom će vam dete živeti u progonstvu u Beogradskom pašaluku. Razmislite svaki dan o tome.

Ovo je istorijski poraz srpskog naroda, a on se još raduje i slavi… Republika Srpska je ovim izgubljena, Srbi u Bosni osuđeni na gradjanje drugog reda ili iseljavanje, a Srpstvo na tavorenje u pasaluku. Cestitam našim neprijateljima, ovim im je pobeda osigurana i to zahvaljujuci monumentalnoj srpskoj gluposti i/ili nemanju hrabrosti da isteraju do kraja. Em sto je Bosna ucvrscena, em je momentum krize i sansa za osamostaljivanjem izgubljena i neće se ponoviti u predvidivoj buducnosti, em sto je preglasavanje postalo teorijski moguće. Čim je teorijski moguće, desice se i postati zakonitost. Ajmo redom: Prvo, kvorum je od sad 22 poslanika, taman koliko muslmaani imaju. Ne mora niko da dodje iz Srpske. Čak i da dodje, za odluku je dovoljna prosta vecina od prisutnih. Odakle nama vise od 22 poslanika, a? Hrvati će nam pomoći? Isuse Pantokratore! Onda, posto u glasovima za nema trecine iz Srpske, predsedavajuci doma i njegovi zamenici se sastaju i dva tri dana pokusavaju da se dogovore. Znaci, tri dana izgubljena. To je dobro. Naravno, ne dogovore se ništa i onda je potrebno za odbranu interesa Srpske da DVE TRECINE poslanika iz Srpske bude protiv da se blokira donosenje tog zakona. To neće biti uvek moguće. Sto je još mnogo opasnije, moguće je preglasavanje Srpske pre tog glasanja – u Kolegijumu Predstavnickog doma je od sada dovoljno da budu dvojica (bez Srbina), dogovore se i to je odmah zakon! Šta se dogadja kad srpski predstavnik Kolegijuma Predstavnickog doma ne dodje (bolest, kasni poziv, bilo šta). Kvorum je dva clana, oni se lepo dogovore, zakon donet. Jedinu sansu vidim u tome da nisam dobro razumeo ko je u tom Kolegijumu i koliko ima clanova i koliko njih je iz svakog enteeeta. Čak i da je to pozitivnije po nas nego sto mislim da jeste, ponavljam, treba od delegata Srpske prakticno uvek imati dvotrecinsko protivljenje predlozima zakona. Nema vise ignorisanja Sarajeva, ne dolazenja na sastanke.Tj mozete ne doci ali se sve moze i bez vas usojiti.
Izdajnici srpski