nedelja 2. decembar 2007.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Ekonomija - ukratko...

Ekonomija - ukratko...

Potrošački krediti bez valutne klauzule

BEOGRAD - Komercijalna banka saopštila je juče da je utvrdila nove uslove za potrošačke kredite do milion dinara, bez valutne klauzule, sa rokom otplate do 60 mesečnih rata. Kamatna stopa iznosi 16 odsto za klijente banke koji ostvaruju redovan mesečni priliv po tekućem računu, a 18 odsto za ostale građane. Efektivna kamatna stopa je 16,8 odsto na godišnjem nivou za klijente banke, a 19,11 odsto za ostale građane.  Banka je kreditnu ponudu obogatila i nenamenskim gotovinskim kreditima bez valutne klauzule, sa produženim rokom otplate kredita do 24 meseca, iznosom do 800.000 dinara i kamatom  do 20,79 odsto, prenosi Tanjug.

Jeftini krediti samo u novinama i na TV

VALJEVO - Nekadašnje društveno preduzeće „Zdravko Jovanović“ iz Valjevske Kamenice, koje je posle uspešne privatizacije promenilo ime u „Podgorac“, započelo je u saradnji sa beogradskom „Lolom“ proizvodnju nekoliko rezervnih delova za nemačku kompaniju „Krup“.
Direktor „Podgorca“ Pantelija Živanović rekao je juče da su u toj firmi zadržali stare programe proizvodnje rezervnih delova za mašinsku industriju, creva za visoki pritisak, vijačne robe i brezona, ali da su uspeli da uvedu i proizvodnju novih rezervnih delova i dodao da je modernizacija prioritet.
Uskoro će u valjevsku Kamenicu stići CNC mašine, koje su nabavljene iz sopstvenih sredstava jer su bankarski krediti krajnje nepovoljni. „Jeftinih kredita ima samo u novinama i na TV ekranima. Slično je i sa kreditima Fonda za razvoj Srbije, koji su povoljniji, ali ima mnogo nepotrebnog administriranja“, ocenio je Živanović, prenosi Beta.

Cvetković: Predlog budžeta se ne menja

 BEOGRAD - Ministar finansija Mirko Cvetković izjavio je juče za Glas da je Predlog budžeta za 2008. godinu povučen sa dnevnog reda Skupštine zbog usvajanja prioritetnih zakona koji se odnose na izbore. „Budite uvereni da se ne spremaju nikakve izmene. Predlog je skinut sa dnevnog reda isključivo iz tehničkih razloga, ali su neki iskoristili priliku da to pitanje ispolitizuju“, kazao je Cvetković. Na pitanje da li će poslanici stići da usvoje ovaj dokument do 15. decembra kada je po zakonu poslednji rok ministar Cvetković je kazao da o tome brigu treba da vode poslanici, ali i da se neće ništa strašno desiti ako se usvoji i sa zakašnjenjem. „Važno je da se Predlog budžeta usvoji u ovoj godini jer stupa na snagu 1. januara“, dodao je Cvetković.
Predsednik skupštine Oliver Dulić je inače u petak, kada je izmenjen dnevni red, najavio da će rasprava o budžetu početi 10. decembra.    

Boris Tadić protiv privatizacije EPS-a

 BEOGRAD - Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je juče da, strateški gledano, Elektroprivreda Srbije nije preduzeće koje će biti privatizovano i da je to njegova jasna poruka. „Moramo kao država potpuno drugačije da se ponašamo kad je EPS na dnevnom redu“, ocenio je Tadić na sednici Glavnog odbora Demokratske stranke. Tadić je istakao i da Srbija u narednih pet godina treba da posveti veliku pažnju razvoju infrastrukture, posebno modernih puteva, koji moraju da budu urađeni u tom roku, jer je sramno da „Koridor 10“ još nije završen. On je dodao da je posebno sramno što još nije završen autoput Beograd-Novi Sad. Od kada se taj put gradi, da su dnevno rađena samo četiri metra, bio bi do sada gotov, rekao je Tadić, prenosi Fonet. „Svaki grad u Srbiji mora biti povezan sa „Koridorom 10“, jer će samo na taj način stići investicije u ta mesta. U narednih pet godina Srbija mora da izgradi i pet novih mostova - jedan kod Beške i četiri na obilaznici oko Beograda“, kazao je Tadić.

Azotara ima perspektivu

 PANČEVO - Kupci pančevačke Azotare - konzorcijum „Univerzal holding AD“ Beograd i litvanska firma „Arvi“ - uložili su u ovu fabriku mineralnih đubriva više od pet miliona evra od maja prošle godine. U sledećem periodu će biti investirano više od 6,5 miliona evra, rekao je direktor Azotare Vid Mantas Kučinskas, na obeležavanju 45. godišnjice firme. On je istakao da su novi vlasnici potpuno razumeli kakvu važnost za Srbiju ima fabrika mineralnih đubriva u Pančevu i da im je želja da stvore firmu koja će proizvodno i ekološki odgovarati evropskim standardima. „Uradili smo rekonstrukciju pogona amonijaka tri i pogona za proizvodnju KAN-a, a želja nam je da oformimo savremeni menadžment, da dajemo sve potrebne usluge poljoprivrednim proizvođačima i da radnicima Azotare povećamo primanja“, rekao je Kučinskas. Najavljeno je da će se u ovoj fabrici povećati proizvodnja kvalitetnog đubriva i to na više od milion tona, prema evropskim standardima.