nedelja 2. decembar 2007.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Država tužila bivšeg ministra policije

Agencija za privatizaciju u sporu sa zakupcima „Jugoeksporta“

Država tužila bivšeg ministra policije

Dušan Mihajlović, nekad prvi čovek snaga reda u vladi premijera Zorana Đinđića, moraće da se iseli iz prostora koji već godinama koristi po bagatelnoj ceni

BEOGRAD - Prodaja imovine nekada čuvenog „Jugoeksporta“, koji je u stečaju od 2001. godine, počela je 27. novembra kada je Agencija za privatizaciju, kao stečajni upravnik, prodala dva lokala u Beogradu, jedan u Valjevu i kuću na Zlatiboru. Rekordna cena postignuta je za lokal od 550 kvadrata u Knez Mihailovoj ulici, za svaki kvadrat po 32.000 evra.

Prodaja ostalih objekata „Jugoeksporta“ obaviće se pošto se završe sudski sporovi s njihovim zakupcima koji su do povoljnih ugovora po bagatelnoj ceni i fantastičnim rokovima i do 20 godina došli u periodu dok je stečaj vodila sudija Trgovinskog suda Delinka Đurđević koja je uhapšena u aferi stečajne mafije. Sa zakupcima, među kojima je i „Lutra“, čiji je suvlasnik bivši ministar policije Dušan Mihajlović, vode se sudski sporovi za raskid ugovora.

„Lutra“ drži u zgradi „Jugoeksporta“ u Majke Jevrosime poslovni klub, poznatiji kao „Rotari klub“. Među najvrednijim lokalima u Beogradu je prostor u Kolarčevoj ulici, gde je, uz modnu kreatorku Vericu Rakočević, zakupac i Atlas banka, sadašnja Pireus i kompanija „Dalas“, kao i ugostiteljsko preduzeće „Grand kristal“. Agencija je, saznajemo u ovoj instituciji, protiv njih dobila spor u prvostepenom postupku i, ako to potvrdi Viši trgovinski sud, biće oglašena prodaja ovog lokala. Kupcima će u okviru postupka bankrota „Jugoeksporta“, koji je krenuo aprila 2006. godine, biti ponuđen i prodajni prostor u Makedonskoj ulici, na Trgu republike u zgradi, poznatoj kao „Staklenac“, zatim poslovni prostor u Majke Jevrosime, Francuskoj ulici, i ulici 27 marta, magacin u Čingrijinoj ulici, garaža u Siminoj, kao i dva lokala u Novom Sadu i jedan u Nišu.

Ovo preduzeće ima i 140 umetničkih dela, a vlasnik je i 140 akcija Jubanke, sadašnje Alfa banke, tri Agrobanke i po jedne akcije Vojvođanske i Kontinental banke. Na sajtu Centra za stečaj Agencije za privatizaciju, koji je ovaj postupak preuzeo od kraja 2005. godine, ne postoji podatak o visini priznatih ili prijavljenih potraživanja poverilaca.

Komentari

Blago nama!
Udbaska mafija ceni 1 kvadratni metar 32000 evra. Neki ljudi celi radni vek nisu u stanju da zarade ni polovinu "kvadratnog metra". Povrh svega, tu je i drugi udbaski (BIA,...) trik. Ko hoce moze da postani i clan rotari kluba! Ko ih ne zna skupo bi ih platio.

sta se scase po zemlji Srbiji???