nedelja 2. decembar 2007.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Antarktik novi turistički hit

Antarktik novi turistički hit

Dosad najmanje posećen i najmanje istražen kontinent na Zemlji sigurno je ledeni Antarktik, ali upravo zbog njegove neistraženosti i ledenog pokrova koji oduzima 98 odsto površine kontinenta, broj turista koji ga posete raste iz dana u dan.

Naučnici su čak zabrinuti dolaskom tolikog broja turista i brodova koji štete ekologiji tog područja, pa predviđaju da Antarktiku i njegovoj prirodi prete katastrofalne posledice, ako se nastavi ovaj trend. Pogotovo zato što na tom kontinentu ne postoji nikakva regulacija za turiste kojih je svaki dan sve više i više.

Za poređenje treba uzeti godinu 1992. kad je to područje posetilo 6.700 turista u odnosu na prošlu godinu kad ih je bilo čak 29.500. Prema nekim statistikama, najhladnije mesto na Zemlji dnevno poseti 100 radoznalaca. Moguće ga je posetiti u „letnjoj“ sezoni, koja traje od oktobra do aprila, ali i tada na tom području duvaju hladni vetrovi i dani su uglavnom magloviti.

Koliko je Antarktik popularna turistička destinacija govori i podatak da većina posetilaca plati 19-dnevno krstarenje čak 14.000 dolara samo da bi mogli da uživaju u večnom ledu i snegu kojeg zbog globalnog otopljavanja u skoroj budućnosti možda neće imati priliku više da vide.