nedelja 2. septembar 2007.
RSS
• Vesti •
Početna > Vesti > Vesti - ukratko...

Vesti - ukratko...

BEOGRAD

Još 60 NATO bombi u Srbiji

nNa teritoriji Srbije se, na 43 lokacije, uključujući korito Dunava i Save, nalazi još oko 60 neeksplodiranih avionskih bombi zaostalih posle agresije NATO 1999. godine, piše magazin Odbrana u novom broju, pozivajući se na podatke Republičkog centra za razminiranje.
Reč je o bombama težine od 250 do 930 kilograma, koje se nalaze na velikim dubinama, zbog čega ih je teško locirati, izjavio je direktor tog centra Petar Mihajlović. On je rekao da, istovremeno, prema nekim mišljenjima u svetu, bombe koje su na dubini većoj od šest metara ne predstavljaju direktnu i neposrednu opasnost za građane, pa zato donatori i ne pokazuju interes za njihovo vađenje. Cena uklanjanja jedne avionske bombe, u zavisnosti od specifičnosti lokacije na kojoj se nalazi, iznosi od 100.000 do 250.000 evra. „Događa se da posle uklanjanja stotine kubnih metara zemlje bomba ne bude pronađena, jer je njena putanja kroz slojeve zemlje nepredvidiva. Tako je, na primer, bomba u kineskoj ambasadi posle desetak metara krenula u suprotnom smeru, ka površini“, objasnio je Mihajlović.

ARANĐELOVAC

Peče rakiju od  šljiva bez koštica

Živomir - Žika Milošević, mašinski inženjer iz Ugljarevca sela na padinama Rudnika, pre dve decenije napustio je „Zastavu“ u Kragujevcu i otišao na privremeni rad u Švedsku, a svake godine odmor provodi u rodnom selu gde se bavi voćarstvom - proizvodnjom rakije koju peče od šljiva iz kojih je odstranjena koštica, pre nego što se sipa u bačve gde se vrši proces vrenja. Sagradio je proizvodni pogon sa podrumom iz koga rakija ne izlazi na tržište dok ne odstoji najmanje pet godina u hrastovim buradima. - Za sada moja rakija po kvalitetu je jedinstvena. To je kombinacija šumadijske prepečenice i svetskih žestokih pića koja se služe samo na dvorovima - kaže Živomir, vlasnik Kompanije „Vojvoda“ za otkup i preradu voća i proizvodnju alkoholnih i bezalkoholnih pića.

Z. Janjević (Sina)

HERCEG NOVI

U Herceg Novom više od 9.000 gostiju

Na hercegnovskoj rivijeri odmara 9.067 gostiju od kojih je preko 90 odsto stranih, saopšteno je iz Turističke organizacije u Herceg Novom.
U odnosu na 2006. godinu sezona je znatno produžena, ocenili su u Turističkoj organizaciji, o čemu govori i podatak da je broj gostiju za 59 odsto veći nego u isto vreme prošle godine. U hotelima u Herceg Novom odmara se 3.293 gosta, a najpopunjeniji objekti su vila „Aleksandar“ i centar „Igalo“ u kome nema slobodnih kreveta. Svi hoteli snizili su cene za oko 20 odsto. U privatnom smeštaju boravi 3.795, u odmaralištima 1.323, a u auto-kampovima 257 turista.