nedelja 2. septembar 2007.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Tisu upropastili zagađivači

Nesuglasice Ribolovačkog saveza Vojvodine i Fabrike šećera u Senti

Tisu upropastili zagađivači

Čekaju se rezultati analiza vode i tek tada će se znati koje pravi krivac pomora ribe u reci

SENTA - Na delu vodotoka Tise kod Sente pre nekoliko dana zbog zagađenja uginulo je oko 10 tona ribe, što je ponovo bio više nego dobar povod za „rat“ Ribolovačkog saveza Vojvodine i Fabrike šećera u Senti.
Dušan Jovanović, predsednik vojvođanskih ribolovaca, za najveći pomor ribe u poslednjih nekoliko godina u Tisi okrivljuje šećeranu jer je do svojevrsne ekološke katastrofe došlo nizvodno od fabrike.
- Prema našim saznanjima, šećerana je ispustila otpadne vode bogate raznim hemikalijama među kojima ima formalina. Tom supstancom oni uoči svake kampanje ispiraju postrojenja. Činjenica je da je šećerana preradu započela u noći između srede i četvrtka, posle čega je usledio pomor. Nije ovo prvi put da je zbog otpadnih voda iz njenih postrojenja stradao riblji fond u ovom delu Tise - izričit je bio juče Jovanović.

NJegovu tvrdnju da formalinom dezinfikuju i ispiraju postrojenja generalni menadžer te šećerane LJubiša Radenković nazvao je notornom glupošću. Svako ko se iole razume u tehnologiju proizvodnje šećera zna da tako nešto, najblaže rečeno, ne odgovara istini - navodi Radenković i dodaje da je istina da je do pomora došlo za manje od 24 sata od kako je pokrenuta prerada slatkog korena.

NEKO ŠTITI RIBOKRADICE?

Ribočuvar RSV Zoran Kiš iz Ade presreo je na Tisi u petak oko 13 sati, bliže banatskoj obali kod Sente, Tibora Papdančoa (44) iz Kanjiže i Imreta Aroksalašia (42) iz Sente. U njihovom čamcu otkrio je pretvarač za struju, akumulator, žice i meredov. Pošto su odbili da ih ribočuvar legitimiše, pozvana je policija. Kiš kaže da ga je šokiralo ponašanje četvorice policajaca. Po nalogu pretpostavljenog, policajci su od njega oduzeli dokazni materijal, ali je Kiš fotografisao čamac, njegovu posadu i zapisao brojeve znački policajaca.
- Smatram da će zbog ovog čina policija imati ozbiljnih problema. Neko ceo slučaj hoće da zataška. Pred zakonom svi moraju da budu jednaki, pa taman to bio predsednik države. Ako neko neće da krade ribu, u čamcu ne treba da mu stoji kompletna oprema za električni izlov. Od ribočuvara sam čuo da ribe na tom delu Tise nema danima - kaže Jovanović.

POZADINA SUKOBA

Radenković smatra da čelnici Ribolovačkog saveza Vojvodine ne mogu da prebole što je pre nekoliko godina šećerana odbila da ih sponzoriše sa 30.000 evra i da zato hoće da ih u javnosti žigošu kao krivca. Jovanović pak tvrdi da sa šećeranom vodi višegodišnji spor zbog sličnog ekološkog incidenta 2004. godine, zbog čega je podnet odštetni zahtev od 22 miliona dinara. On kaže da je o velikom ekološkom incidentu obavestio sve relevantne pokrajinske i republičke institucije i da krivac za veliki pomor ribe mora da bude drastično kažnjen.


On kaže da šećerana još ne radi punim kapacitetom, a u Tisu, osim gradskih,
završavaju i otpadne vode drugih fabrika.

- Moguće je da je neko koristeći činjenicu da je šećerana pokrenula preradu, u Tisu ispustio otpadne vode računajući da ćemo mi biti proglašeni za krivca. Inspektori ekološke, vodoprivredne i ribolovačke inspekcije obišli su teren i uzeli uzorke vode, a na lice mesta bili su i stručnjaci subotičkog higijenskog Zavoda i RHMZ iz Beograda. Oni su bili u šećerani i konstatovali da nije došlo do akcidenta i da su postrojenja ispravna. Tek kada budu poznati rezultati analiza vode, moći će osnovano da se kaže ko je zagađivač - navodi Radenković.

Kada je pre pet godina italijanska kompanija SFIR preuzela senćansku šećeranu, odlučila je da uloži pet miliona evra u rešavanje problema otpadnih voda.
 Za desetak dana u rad će biti pušten cevovod, dekanter i još jedno taložno polje, čime će biti rešeno 70 odsto problema otpadnih voda - kaže Radenković.