nedelja 2. septembar 2007.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Privatni pekari neće vraćati cene hleba

Privatni pekari neće vraćati cene hleba

NOVI SAD - U Srbiji su od juče poskupeli hleb, mleko i jestivo ulje, pri čemu kod industrijskih proizvođača hleb umesto 26 košta 29,5 dinara, kod privatnika i do 35 dinara, cena jestivog ulja je sa 81 skočila na oko 94,5 dinara za litar, a dugotrajno mleko staje do 52 dinara. U Nišu privatni pekari beli hleb prodaju po 30 dinara, dok najveći niški proizvođač hleba „Žitopek“ svoj osnovni proizvod po istovetnoj ceni nudi još od 1. avgusta.

Predsednik Unije pekara Vojvodine Dušan Šimunović izjavio je da će nova cena belog hleba od 29,5 dinara biti važeća samo za industrijske pekare. „Oni su tu cenu dogovorili s ministrom Predragom Bubalom i za njih je obavezujuća. Nas ‘male’ pekare niko nije ni zvao na razgovor, pa se zato ta cena odnosi isključivo na njih - rekao je Šimunović.

Većina pekara u Vojvodini povećala je još početkom avgusta cenu hleba na oko 35 dinara za veknu od 500 grama, zbog poskupljenja brašna i povećane cene transporta. Unija privatnih pekara koji posluju u Čačku povećala je pre deset dana cenu hleba za 10 dinara, tako da vekna belog hleba od 500 grama sada košta 30 dinara. U Kragujevcu mleko i mlečni proizvodi oba kragujevačka proizvođača mlekare „Mladost“ i „Kuč kompani“ od juče skuplji za nešto više od 20 odsto, a novu cenu, posle šest godina, ima i hleb koji proizvodi najveće kragujevačko mlinsko-pekarsko preduzeće „Žitoprodukt“. I ostali proizvođači mleka, prenose agencije, spremaju ovih dana korekcije.