nedelja 2. septembar 2007.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Politika - ukratko...

Politika - ukratko...

Male šanse

 BEOGRAD - Šanse da se pregovori o rešenju statusa Kosmeta nastave nakon 10. decembra, kada prestaje mandat pregovaračkoj trojci Kontakt grupe za Kosmet, su male, rekao je danas Beti analitičar Dušan Janjić.
On je rekao da će pregovaračka trojka pokušati da dođe do elemenata za buduću rezoluciju o Kosmetu i da će Prištini i Beogradu pružiti priliku da do 10. decembra pokažu da li je moguće napraviti bolje rešenje za status Kosmeta od Ahtisarijevog plana.
„Ukoliko Beograd i Priština ne dođu do dogovora, moguće je da trojka napravi korekcije Ahtisarijevog plana, i takav tekst prosledi Kontakt grupi, a ona Savetu bezbednosti kao osnov za donošenje rezolucije“, rekao je Janjić.

Otklonjena opasnost

 BEOGRAD - Premijer Srbije Vojislav Koštunica naglasio je u razgovoru sa šefom diplomatije Švedske Karlom Biltom da je u procesu rešavanja budućeg uređenja Kosova i Metohije od najveće važnosti to što je trajno i u potpunosti otklonjena opasnost da bi u Savetu bezbednosti mogla da bude usvojena rezolucija o otimanju značajnog dijela teritorije Srbije, prenosi Srna. Koštunica je ponovio upozorenje da insistiranje pojedinih država na Ahtisarijevom planu ukazuje da postoji realna opasnost da albanski separatisti do kraja godine proglase jednostranu nezavisnost.
- Međunarodna zajednica mora odmah da uputi jasnu poruku da je svaka jednostrana nezavisnost ništavan i nezakonit akt“, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Traže vanrednu sednicu Skupštine

 PODGORICA - Opozicione partije u ponedeljak će, na inicijativu Srpske liste zatražiti zakazivanje vanredne sednice Skupštine Crne Gore, na kojem bi se raspravljalo o Predlogu deklaracije o zaustavljanju nasilja nad Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori, javlja Srna. Prema ovom predlogu, parlament bi na vanrednom zasedanju 18. septembra trebalo da raspravlja i o Predlogu deklaracije o izmenama Zakona o radu, kojim se traži povećanje zarada zaposlenima u javnim ustanovama zbog budžetskog suficita.

Zajednički kandidat?

 NOVI SAD - Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor kaže da se u toj stranci uveliko razmišlja o zajedničkom kandidatu stranaka vojvođanskih Mađara za budućeg predsednika Srbije, javlja Srna. On je rekao za novosadski Građanski list da još ne zna da li će to biti nekadašnji lider, a sadašnji počasni predsednik SVM-a Jožef Kasa.

Mirno u Bujanovcu

 BUJANOVAC - Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi rekao je juče u razgovoru za FoNet da je bezbednosna situacija na području ove opštine „relativno mirna“ jer su se u poslednja dva meseca dešavali neki incidenti.
On je ocenio da stanje bezbednosti zavisi od građana Bujanovca, ali i institucija koje su zadužene za čuvanje mira i stabilnosti.

Okončati pregovore do 10. decembra

 PRIŠTINA - Predstavnik SAD u pregovaračkoj trojci Frenk Vizner izjavio je juče da je trojka rešena da do 10. decembra završi pregovore o statusu Kosova i generalnom sekretaru Ban Ki Munu preda izveštaj, javlja beta. Vizner je Glasu Amerike na albanskom rekao da su predstavnici Beograda i Prištine „stavili na sto neke ideje“ i da će trojka biti angažovana na pripremi direktnog susreta dve strane.
Dodao je da ga „ne čudi izostanak uspeha“ sastanaka predstavnika Beograda i Prištine s trojkom u Beču, održanog 30. avgusta, jer su pregovori „u ranoj fazi“. Vizner je istakao da su dve strane dužne da sačuvaju mir u regionu tokom pregovora i ponovio da je trojka od Beograda i Prištine tražila da ne preduzimaju ništa što bi moglo voditi sukobima, nasilju i nemirima.

Aligrudić: Nijereč o antagonizmu

 NOVI SAD - Šef poslaničkog kluba DSS-a u republičkom parlamentu Miloš Aligrudić izjavio je juče da će „Srbija imati i demokratski sistem i da će braniti Kosovo i Metohiju jer se i jedno i drugo podrazumeva“, javlja Tanjug. Komentarišući navode da je za DSS južna srpska pokrajina važnija od izbora, on je kazao da „ne vidi razlog zbog kojeg bi se te dve stvari posmatrale kao neka vrsta antagonizma - ili ćemo imati demokratski sistem ili ćemo braniti Kosovo i Metohiju“.
- Mi smo tu da napravimo pravnu državu koja će funkcionisati po svojim pravilima i neće sama sebe dezavuisati“, napomenuo je Aligrudić za novosadski Dnevnik, podsećajući da je prema Ustavnom zakonu rok za raspisivanje izbora u Srbiji do kraja godine, uz uslov da se prethodno donesu određeni zakoni. On je naglasio i da je teritorijalna celovitost iznad svega, „pa i iznad drugih pravila i regulativa po kojima živi sama država“.

Kosovo je pre svega problem EU

 BEOGRAD - Nemački ambasador u Srbiji Andreas Cobel, u svom oproštajnom intervjuu pošto ovih dana odlazi na novu dužnost u sedište EU u Briselu, rekao je za Blic da se nada „da pitanje Kosova neće u Srbiji biti instrumentalizovano za stranačke svrhe, što bi vodilo do samoblokade, usporilo proces reformi i razočaralo milione građana koji očekuju poboljšanje ekonomske situacije u zemlji“, prenosi Tanjug. Cobel je istakao da se angažovanje Nemačke u potpunosti uklapa u angažovanje EU „jer smo svi svesni toga da je problem Kosova pre svega evropski problem i da je EU posebno pozvana da doprinese rešavanju ovog pitanja“. Nemački diplomata kaže da je „krajnje vreme da se pogled okrene sa prošlosti na budućnost“.
- Sada treba pogled usmeriti prema napred, upotpuniti saradnju sa Hagom, sklopiti sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i sprovesti ga kako je ugovoren. Onda Srbija, ako želi, može da zatraži članstvo u EU, rekao je Cobel.