nedelja 2. septembar 2007.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Podeljeno pola milijarde dinara

Počela isplata regresa seljacima po 100 evra po hektaru

Podeljeno pola milijarde dinara

Do 22. avgusta na području Srbije podneto je 43.497 zahteva, a rok traje do 30. novembra. Računa se da će država za regres potrošiti šest milijardi dinara

BEOGRAD - Od početka isplate regresa seljacima, u proseku po 100 evra po hektaru, predviđenih Uredbom o uslovima i načinu korišćenja sredstava za regresiranje repromaterijala za proizvodnju ratarskih i povrtarskih kultura, zaključno sa 29. avgustom isplaćeno je ukupno 500,5 miliona dinara. Novac je samo u prvoj nedelji isplaćen na račune 12.581 gazdinstva koji su predali zahtev.

Po prvi put se u Srbiji posebno stimulišu korisnici biogoriva, pa je tako Uredbom Ministarstva poljoprivrede predviđeno da regres za biodizel bude veći za deset odsto u odnosu na dizel gorivo. Inače, za svaki zasejani hektar ratarskom ili povrtarskom kulturom, seljaci koji su do 30. marta registrovali gazdinstvo mogu od države da očekuju pomoć od po 100 evra za najviše 100 hektara. Tako će najveći iznos po gazdinstvu biti 10.000 evra. Iznenađenje je da se iz budžetskih sredstava pomažu i stimulišu samo gazdinstva čiji su vlasnici fizička lica, a ne, kao što je bilo najavljeno, svi redom. Naime, ministar poljoprivrede je po preuzimanju ovog resora izjavio da će novac dobiti svi, uključujući i velike zemljoposednike, kao što su vlasnici „Delte“ ili „MK komerca“ Miroslav Mišković i Miodrag Kostić.

POMOĆ ZBOG SUŠE

Vlada Srbije treba da odluči i da li će se i na koji način seljacima nadoknaditi šteta od suše. U opštinama, gde je visoka temperatura uništila rod, nadležne komisije završavaju posao na utvrđivanju štete, a Ministarstvo poljoprivrede ovih dana trebalo bi da predloži na koji način poljoprivrednicima finansijski može da pomogne. Najverovatnije je da će im se oprostiti porez na katastarski prihod. Ministar za poljoprivredu Slobodan Milosavljević izjavio je nedavno da je ukupna šteta oko 32 miliona evra, ali će konačna suma biti poznata do kraja ovog meseca.

Koliko će para biti isplaćeno za ovu namenu znaće se tek krajem godine jer se zahtevi Ministarstvu poljoprivrede mogu podnositi do 30. novembra, ali je okvirna cifra oko šest milijardi dinara. Isplata se vrši za dve kategorije gazdinstava, vlasnici zasejanih površine do deset hektara ne moraju da prilože fiskalni račun za troškove, dok ostali to moraju da učine. Vlasnici imanja od deset do 100 hektara mogu na osnovu fiskalnog računa da očekuju regres od 3.500 dinara za dizel gorivo, 2.500 za mineralno đubrivo i 2.000 za deklarisano seme. Svi odreda, i mali i veliki, moraju da, bi dobili novac, da ispune još dva uslova, da ne duguju državi za porez ili banci za kratkoročni kredit koji je dospeo za naplatu. Do 22. avgusta na području Srbije je podneto 43.497 zahteva, od čega je onih koji se tiču površina od 11 do 100 hektara najviše u Južnobanatskom okrugu, 5.055. Najviše zahteva koji se odnose na površine do 11 hektara i to 3.902 podneto je u Severnobanatskom okrugu. Od ukupnog broja podnetih zahteva od 22. do 29. avgusta samo dva zahteva u Južnobačkom okrugu tiču se regresa za obnovljivo gorivo, odnosno biodizel.