nedelja 2. septembar 2007.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Ozbiljan dijalog ili priča od pet minuta?

Kako će zapravo izgledati najavljeni „razgovor“ o statusu

Ozbiljan dijalog ili priča od pet minuta?

Jakšić: Dovoljno je što će status biti na dnevnom redu predstojećeg susreta, a da li će Priština biti spremna za dijalog niko ne zna

BEOGRAD - Srpski zvaničnici nisu propustili da se pohvale i kao izuzetan uspeh i pobedu svoje diplomatije ocene to što kosovski Albanci, hteli ne hteli, neće moći da izbegnu da, kad ponovo sednu preko puta naših pregovarača, na dnevnom redu prva tema bude status Kosmeta. Ali ni članovi našeg tima ni stručnjaci ne mogu da objasne ima li razloga za likovanje. Odnosno, niko od njih ne može da predvidi hoće li za tim stolom razgovora uopšte biti ili nas, ipak, čeka „repriza“ Bečkih pregovora, kada se u glavnom gradu Austrije pre sedam meseci o statusu „diskutovalo“ tako što su prištinski zvaničnici za svaki predlog Beograda imali isti odgovor - „To je za nas neprihvatljivo“. A ako bude tako, svi su saglasni- „pregovori“ ne bi trajali duže do pet minuta!

Ipak, u našoj pregovaračkoj „ekipi“ ponavljaju da je za sada, za zadovoljstvo dovoljno što će status biti na stolu. A kako će dijalog izgledati, hoće li ga uopšte biti, ili ćemo od Prištine čuti samo - „nezavisnost“ , tvrde, „niko živ ne zna“.
- Ne možemo da predvidimo hoće li Priština biti spremna za dijalog o nečemu što nije nezavisnost. Zato smo zamolili predstavnika SAD Frenka Viznera da nagovori Albance da budu manje rigidni u svojim stavovima, kako bismo mogli da nađemo kompromis. Sad je sve u njegovim rukama, pa zato u ovom trenutku jedino što mogu da kažem jeste, sve može da bude, ali ne mora da znači- rekao je za Glas Marko Jakšić, član srpskog pregovaračkog tima.

Važno je što će osnova razgovora biti status jer tako Ahtisari postaje prošlost- ali prerano je za zadovoljstvo, zato što ne znamo šta će biti kada se dva tima pogledaju „oči u oči“, upozorava stručnjak Foruma za međunarodne odnose Dušan Lazić.

- Ne treba unapred biti pesimista i negirati pregovore pre nego što su počeli, ali Beograd i Priština su toliko suprotstavljeni da je teren za dolazak do zajedničkog rešenja veoma mali - istakao je Lazić.

On je dodao da jedino što preostaje jeste da se uzdamo da će trojka pre direktnih susreta svojim uticajem uspeti da primora Albance da budu konstruktivni, odnosno da ipak „proćaskaju sa nama“.

- Mali izgledi da se sada nešto posebno promeni, ali nikad se ne zna. Posrednici su se prošle nedelje uverili da promene u stavovima nije bilo, pa će morati da se angažuju. A tek kad Beograd i Priština budu za istim stolom, videćemo da li možda i neko od njih ima i „plan B“ i pokaže spremnost na ustupke-ukazao je.

Komentari

Nisu Albanci nista vise ili manje fleksibilni od Srpske strane u tim pregovorima. Problem je u temi pregovora (nezavisnost ili ne) koja je crno-bela, kao i u cinjenici da Srbija ima izuzetno slabu pregovaracku poziciju.
Mozda je ovo vreme kada treba biti pragmatican: ako ce Kosovo biti izgubljeno (a zaista je tesko videti kako bi se to dalo spreciti), jedino ostaje da se vidi kakvu korist iz toga moze Srbija da izvuce. Vec cujem glasove koji kazu "nema trgovanja Kosovom", ali je to emotivna pozicija koja nije bazirana na realnosti. U sustini, Srbija moze izgubiti Kosovo i ne dobiti nista za uzvrat, ili moze izgubiti Kosovo ali postici nesto korisno iz toga.

Drugar ako se ne razumijes u politiku i medjunarodno pravo idi pa cuvaj ovce na svjezem zraku to ce ti koristiti zdravlju. Srbija nema dobru poziciju a siptari imaju, zasto nam to ne obrazlozis nego ovako uopceno moze da bude ali i nemora. Pravda je na strani srbije, rezolucija 12444 moze se mjenjati samo u SB UN sto rusija i kina nece dozvoliti, kako ti onda mislis da srbija nema dobre karte u rukama. Ako netko drugi ima bolje reci nam da i mi znamo.